Mjesec hrvatske knjige u bibliobusu

Završio je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koju knjižnice obilježavaju od 15. listopada do 15. studenoga organiziranjem raznovrsnih aktivnosti za svoje korisnike i intenzivnim isticanjem važnosti knjižnica i čitanja.

U koprivničkom se bibliobusu uvijek kroz Mjesec hrvatske knjige, te vezano uz početak nove pedagoške i školske godine, intenzivno i potpuno besplatno učlanjuju novi korisnici, većinom polaznici vrtića i škola.

Također, tijekom Mjeseca hrvatske knjige u bibliobusu uvijek provodimo još veći broj raznovrsnih aktivnosti. Tako su održane brojne pričaonice u sklopu programa „Čitamo i družimo se u bibliobusu“, uvijek tražene i popularne među najmlađim posjetiteljima, te brojni programi upoznavanja vrtićaraca i učenika osnovne škole sa značenjem, građom i uslugama bibliobusa pod nazivom „Upoznaj bibliobus!“. Osim toga, za osnovnoškolce su održani satovi lektire u bibliobusu, te radionice literarnog izražavanja pod nazivom „Smisli priču!“ u sklopu kojih se koriste asocijativne društvene igre i posebno izrađeni poticajni didaktički materijali pomoću kojih djeca sama osmisle vlastitu priču ili dovrše postojeću.

U okviru programa Bibliobus vam dovodi u goste…, članovi udruge Šinterice dobra srca su tijekom Mjeseca hrvatske knjige održali šest radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola. Radionice su održane u OŠ Koprivnički Bregi, PŠ Velika Mučna, OŠ Sokolovac, PŠ Glogovac, PŠ Reka i OŠ Drnje. Učenici su na početku radionice slušali priču „Mi (ni)smo sami“ hrvatskih autorica Alme Pongrašić i Hane Vrca, a zatim su od Šinterica saznali čime se bavi udruga, što znači volontirati, te kako izgleda pravilna briga o životinjama. Na kraju su odigrali kviz, a imali su priliku i postaviti pitanja o svemu vezanom uz brigu o životinjama, te podijeliti vlastita iskustva.

Osim toga, bibliobus je u ponedjeljak, 24. listopada 2022. godine posjetio objekt Pčelica koprivničkog Dječjeg vrtića „Tratinčica“ u Opatičkoj ulici koji inače ne posjećuje kao dio rasporeda stajališta. Tom se prilikom predškolska skupina Sovice upoznala s bibliousom i sudjelovala u pričaonici.

Središnji događaj ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige za Bibliobusnu službu bila je predstava Kazalište što, kako i zašto uopće? Ludens teatra u okviru novog programa “U obitelji čitatelji svi”. Predstava je održana u Domu kulture u Đelekovcu u četvrtak, 27. 10. 2022. s početkom u 18.00 sati. Među posjetiteljima bili su učenici viših razreda OŠ Đelekovec, odrasli članovi njihovih obitelji i ostali odrasli mještani općine. Glumac Sven Šestak ih je kroz interakciju vodio kroz proces nastanka kazališne predstave, a otkrio im je i tko je tko u kazalištu, te što sve čini glumački posao.

U ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige knjižničarke iz Bibliobusne službe održale su više od 30 programa s preko 850 sudionika. Bilo je i dinamično i veselo, a novi programi i daljnje suradnje već su u planu!

Izvor: Mjesec hrvatske knjige u bibliobusu – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content