Ludens teatar

Ludens teatar je 2006. godine osnovan kao udruga profesionalnog kazališta u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Svoje aktivnosti Ludens teatar smjestio je u prostoru Doma mladih u Koprivnici, kako bi se odmah, od početka svog djelovanja, opredijelio za domaću publiku i suradnju s lokalnim i civilnim institucijama. Od 2010. udruga se preregistrirala u umjetničku organizaciju sukladno Zakonu o kazalištu. 

Zadatak Ludens teatra prvenstveno je kontinuirano proizvoditi visokokvalitetne profesionalne kazališne predstave za publiku te biti pokretač kulturnog života grada Koprivnice kroz inovativne i kvalitetne projekte. Pokrenuta je  suradnja i razmjena predstava s ostalim regionalnim kazalištima u Republici Hrvatskoj čime se sudjeluje u decentralizaciji kulture u RH. U zadnjih petnaestak godina održana su brojna gostovanja Ludensovih predstava u gradovima RH (od Dubrovnika pa do Vinkovaca) te ostvarene koprodukcije s GDK Gavella, kazalištem Moruzgva, kazalištem Virovitica, kazalištem Požega, “Joza Ivakić” Vinkovci i ostali. Ludens teatar sudjelovao je na brojnim festivalima u RH poput Festivala glumaca u Vinkovcima, Danima satire u Zagrebu, Festivalu regionalnih kazališta PROLOG u Sisku, VIRKAS u Virovitici, GFUK u Krapini, Festivalu smijeha i komedije “Murtalije” u Murteru… A od međunarodnih suradnji izdvajamo koprodukciju s Hrvatskim kazalištem Pečuh, sudjelovanje na međunarodnom kazališnom festivalu “Teatarfest” u Sarajevu, nastup na festivalu “Do granice i preko nje” u Budimpešti, nastup na “Bihaćkom ljetu” u Bihaću, gostovanja predstave “Brodolomke” u Beču, čime smo naše djelovanje proširili i izvan granice RH.

Ludens teatar od 2009. godine kontinuirano izvodi i radionice Dramskog studija te tako uz profesionalni dio brine i za amatersko kazalište te pruža, napose, mladoj koprivničkoj populaciji prostor za kreativno stvaranje. Dramski studio redovno sudjeluje na Županijskoj smotri kazališnih amatera i ujedno je imao mnogo puta priliku predstavljati svoj grad i županiju na državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.


Od nagrada se izdvajaju Nagrada za najbolju žensku ulogu u predstavi „Žene u crvenom“ na Bobijevim danima smijeha u Zagrebu (Vera Zima), Nagrada za najbolju predstavu u cjelini za predstavu “39 stepenica” na Festivalu glumca, Nagrada za najbolju žensku ulogu u predstavi „Brodolomke“ na Bobijevim danima smijeha (Daria Lorenci Flatz), Nagrada za najbolju predstavu u cjelini za predstavu „Brodolomke“ na Bobijevim danima smijeha, Nagrada Zlatni zub za predstavu „Brodolomke“ u Poreču…

U amaterskom dijelu najvažnija je 2018. godina kada je osvojeno državno natjecanje s dvije nagrade (Nagrada za najbolju predstavu „Ispod površine“ i Nagrada za najbolju režiju Karlo Kučanda), te na Festivalu festivala u Trebinju nagradu Zlatna maska za kolektivnu igru.

Osim produkcije vlastitih predstava i gostovanja, Ludens teatar održava kontinuirano i kazališni festival “Ljeto u Ludensu” i “Vikend amaterskog kazališta”, a kroz cijelu godinu se organiziraju gostovanja profesionalnih i amaterskih kazališnih trupa iz RH. Iako je Dom mladih ključno mjesto izvedbi predstava, Ludens je ipak organizirao izvedbe predstava i u dvorištu Muzeja grada Koprivnice, Galeriji Mijo Kovačić, dvorištu dječjeg vrtića Tratinčica, čime je pokazao mogućnost iskorištavanja i drugih zanimljivih prostora u Koprivnici. Iz svega navedenog vidljivo je kako Umjetnička organizacija Ludens teatar ima višegodišnje iskustvo u provođenju kulturnog programa kako na području grada Koprivnice, tako i na području cijele države, a projekti Ludens teatra su redovito nagrađivani i prepoznati od strane klijenata, publike, kritike, sponzora, donatora i medija. U provedbi svojih aktivnosti Umjetnička organizacija Ludens teatar surađuje s Pučkim otvorenim učilištima Republike Hrvatske i ostalim kulturnim centrima i kazališnim kućama diljem države i izvan nje. Rad Ludens teatra dosad su podržavali Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija, Podravka, Hartmann, Radio Drava, Podravski list, portal Epodravina i ostale tvrtke.

Skip to content