Krešimir Tadić i Koprivnica

Muzej grada Koprivnice u petak, 3. studenog 2023. godine u 19,00 sati u Galeriji Koprivnica otvara izložbu Krešimir Tadić i Koprivnica. Terenska dokumentarna fotografija jednog od najznačajnijih profesionalnih baštinskih fotografa Krešimira Tadića bit će predstavljena serijom fotografija koje se čuvaju u Muzeju grada Koprivnice kao dio fototeke i arhiva studijske zbirke. Radi se o seriji od tristotinjak crno-bijelih fotografija dimenzija 13/18 iz kojih je kustosica Draženka Jalšić Ernečić izdvojila sekvencionirane nizove fotografija koje dokumentiraju stanje Koprivnice 1983. godine, ali i sustavnu metodologiju Krešimira Tadića kojom autor fotografira grad i dokumentira urbane sklopove i graditeljsku baštinu.

Izložba obrađuje terensku fotografiju Krešimira Tadića (1934. – 1997.) koji je kao fotograf bio dio tima Odjela za povijest umjetnosti Centra za povijesne znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je početkom osamdesetih godina 20. stoljeća provodio višegodišnja istraživanja i obradu kulturnih dobara u Koprivnici. Dvogodišnji znanstveni projekt od posebne važnosti započeo je u lipnju 1982. godine, završen je krajem 1983. godine i broji oko 300 sačuvanih radnih snimaka ispisanih na fotografskom papiru. Na primjeru Koprivnice nastojala se utvrditi metodologija istraživanja umjetničkih topografija gradova. Interdisciplinarno istraživanje spomeničke baštine vodio je prof. dr. sc. Milan Prelog, a u radu su sudjelovali stručnjaci različitih profila: geografi, geodeti, arhitekti, fotografi, povjesničari, arheolozi i povjesničari umjetnosti. Naglasak rada stavljen je na terensku fotografiju koju je 1983. godine prilikom utvrđivanja stanja na terenu fotografirao Krešimir Tadić, profesionalni fotograf i povjesničar umjetnosti.

Terenska baštinska fotografija Krešimira Tadića za povijest fotografije u Koprivnici posebno je važna. Obrada i analiza fotografija sačuvanih u arhivu Muzeja grada Koprivnice, okvir su slojevite fotografske priče koja obrađuje Tadićeve objavljene i neobjavljene fotografije, dokumentarnu terensku fotografiju kao vrstu i sadržaj, namjenu u kontekstu istraživanja baštine, povijesti fotografije, njezine umjetničke i povijesne vrijednosti te način komuniciranja slikom. Krešimir Tadić fotografskom kampanjom iz 1983. godine upravo je u Koprivnici postavio metodologiju snimanja zatečenog stanja graditeljske i umjetničke baštine. Tekst obrađuje i analizira sačuvane fotografije, od kojih je manji broj objavljen 1986. u knjizi znanstvenih radova Topografija Hrvatske: Koprivnica, grad i spomenici. Pregled fotografskog materijala Krešimira Tadića snimljenog u Koprivnici problematizira pristup fotografiji, fotografskoj slici i komunikaciji. Sačuvane fotografije važan su vizualni materijal u istraživanju urbanizma i koprivničke graditeljske baštine.

U četiri izložbene dvorane Galerije Koprivnica bit će izložene originalne srebro-želatinske fotografije i uvećanja. Radovi će biti grupirani u nekoliko cjelina koje odgovaraju područjima zajedničkih obilježja nove Konzervatorske studije Grada Koprivnice iz 2022. godine. Vremenski odmak od 1983. do 2023. dodatno je naglašen recentnim konceptualnim radom Walking Koprivnica iz 2023. godine kojim su Goran Živković i Konrad Mulvaj predstavili suvremeni pristup temi hoda kroz prostor grada tako što su s odmakom od četiri desetljeća naglasak stavili na nove tehnologije i poetiku.

Izložba u Galeriji Koprivnica ostaje otvorena do 3. prosinca 2023. godine, a projekt je realiziran sredstvima Grada Koprivnice i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izvor: Krešimir Tadić i Koprivnica – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content