Koprivničke književne šetnje oduševile mlade

I ove godine, uz Noć knjige, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirala je  Koprivničke književne šetnje. Suradnici su bili Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica i Aktiv profesora hrvatskoga jezika. Gimnazijalcima su vodiči po Koprivnici bili Zoran Odžić i Una Čulić te Nikolina Sabolić, autori priča nagrađivanih na kreativnim natječajima Koprivničke kratke priče Knjižnice i čitaonice “Fran Galović“ Koprivnica.

Zoran Odžić i Una Čulić, autori prošlogodišnje pobjedničke priče „Sumrak bogova“,  proveli su gimnazijalce i prof. Lidiju Novosel po nekim od koprivničkih lokacija na koje su smjestili radnju svoje priče o staroslavenskim bogovima Velesu, Perunu i Mokoš. Oni su sišli na zemlju kako bi intervenirali u živote današnjih Koprivničanaca. Ono što je gimnazijalce privuklo ovoj i ostalim Odžićevim pričama su ironija i humor, brojne reference na popularnu kulturu te miješanje autobiografskih elemenata s fikcijom. Razgovarajući tako o procesu pisanja i književnim uzorima zaustavljali su se pred Knjižnicom, kod Solarnog stabla, Pixela i Medičarne Špičko. Čak su na kraju šetnje dogovorili suradnju na izradi filma po predlošku Odžićevih priča!  

Autobiografski elementi ukomponirani u izmišljene dijelove sasvim drugačije intoniranih priča Nikoline Sabolić zaintrigirali su i drugu grupu gimnazijalaca koji su sa svojom profesoricom Sonjom Delimar sudjelovali u koprivničkoj šetnji s ovom, također višestruko nagrađivanom autoricom na natječjima Koprivničke kratke priče. Nikolina ih je povela do poprišta radnji priča „Tragač očima“ i „Keksi i cappuccino“ – Paviljona u Gradskom parku, Kamena spoticanja u spomen na Davida Löwyja, poznatog koprivničkog trgovca na Jelačićevom trgu stradalog u holokaust, pila Sv. Ivana Nepomuka preko puta Gradske tržnice te parkića ispred Muzeja grada Koprivnice. Ponijela je i svoje obiteljske uspomene, porculansku šalicu i rimske novčiće, a što je kao spona između realnog i fikcije posebno zaintrigiralo gimnazijalce.  

Zanimanje za ove koprivničke književne šetnje kao dodatak nastavi hrvatskog jezika  i ove je godine bilo veliko. O tome govori podatak da je selekcija sudionika rađena na temelju kviza kojim su, kao i prošle godine, profesorice provjeravale jesu li učenici pročitali priče koje su svima dostupne na web stranici Knjižnice  https://www.knjiznica-koprivnica.hr/vodic/programi-za-vas/koprivnicke-price/.

Skip to content