Koncert – Monika Leskovar i Martina Filjak

Od klasike samo najbolje

Glazbena mladež Koprivnica u četvrtak, 08.12.2022 u dvorani Domoljub s početkom u 19.00 sati organizira koncert renomiranih umjetnica, klaviristice Martine Filjak i violončelistice Monike Leskovar. Višestruko nagrađivane umjetnice sa značajnom međunarodnom karijerom i reputacijom gostuju u Koprivnici za ljubitelje klasične glazbe.

Martina Filjak pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču, kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu.

Rođena u glazbeničkoj obitelji, glasovir je počela učiti s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Monika Leskovar hrvatska je violončelistica rođena u Kreutztalu, u Njemačkoj 1981., dugi niz godina prisutna na svjetskim koncertnim pozornicama, a u posljednje vrijeme i na čelističkom odsjeku prestižne berlinske akademije Hanns Eisler kao cijenjeni pedagog.

Za nju kritičari navode neiscrpnu tonsku maštovitost, studioznu utemeljenost interpretacije i kreativno improvizacijsko nadahnuće trenutkom. Monika Leskovar završila je poslijediplomski studij u berlinskoj klasi znamenitog pedagoga Davida Geringasa, te postala njegov asistent na berlinskoj glazbenoj akademiji “Hanns Eisler”. Tijekom osmogodišnjeg školovanja u Njemačkoj bila je pobjednicom na nekoliko uglednih svjetskih čelističkih natjecanja.

Mnoštvu recitala i solističkih nastupa uz glasovite orkestre Monika je pridodala i niz koncerata na kojima se iskazala kao umjetnica dostojna suradnje s nekoliko najvećih glazbenika našega doba. Premda je svoja najdraža priznanja i nagrade primila iz ruku danas već preminulih legendarnih guslača Yehudija Menuhina i Mstislava Rostropovica, Monika s radošću ističe da joj je najveće priznanje napuljsko violončelo “Vincenzo Postiglione” iz 1884., godine, koje su joj priskrbili Grad Zagreb i Orkestar Zagrebačke filharmonije.

Skip to content