Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

1. O vama i vašem radu

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica narodna je knjižnica, koja obavlja funkciju gradske knjižnice i županijske matične knjižnice. Osnivač i Vlasnik Knjižnice je Grad Koprivnica. Knjižnica kontinuirano djeluje od 1945.

Djelatnost Knjižnice obuhvaća pružanje najšireg spektra usluga i programa te usmjerenost na korisnike i zadovoljenje njihovih potreba. Osim nabave i stručne obrade knjižnične građe i izgradnje knjižničnih zbirki, pohranu, čuvanje i zaštitu knjižnične građe djelatnost knjižnice obuhvaća digitalizaciju građe, pružanje pristupa informacijskim izvorima, pomoć u radu s novim tehnologijama, organiziranje najrazličitijih edukacija i radionica za sve dobne skupine. Knjižnica prihvaća različitost, potiče kreativnost i razvoj vlastitih interesa iz svih područja ljudskog znanja i djelovanja. Mjesto je okupljanja, razmjene ideja i osobnog razvoja za svakog pojedinca.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica razvojem svojih usluga i programa teži obuhvatiti što širi broj građana grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Kroz naše poslovanje trudimo se ostvariti našu misiju:

Usmjerenost na korisnike i njihovo zadovoljstvo knjižničnim uslugama, kao i na dobrobit zajednice u cjelini („knjižnica za sve“, „knjižnica dostupna svima“, „knjižnica kao dnevni boravak grada“, „knjižnica kao radna soba grada“); stručno, kompetentno i susretljivo knjižnično osoblje; raznolikost i kvaliteta knjižničnih usluga, građe i programa; partnerstva na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini; promicanje vrijednosti civilnoga društva i participativne demokracije.“

2. Popis EU projekata koje ste proveli i koje provodite (s podacima – naziv, fond i iznos financiranja, cilj projekta, rezultate projekta)

U suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije Knjižnica je tijekom 2006. provodila projekt „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne“, koji je s 68.000 € financirala Europska unija u okviru Programa CARDS 2002 „Pružanje socijalnih usluga u neprofitnom sektoru“ (udio Knjižnice 8.000 €, ukupno 76.000 €).

Ciljevi projekta bili su ravnopravna uključenost slijepih i slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kvalitetniji pristup izvorima znanja i informiranja u lokalnoj sredini, veća društvena podrška slijepim i slabovidnim osobama, te bolje razumijevanje zajednice za potrebe slijepih i slabovidnih. Nakon implementacije projekta, usluga za slijepe i slabovidne sastavni je dio ponude koprivničke Knjižnice.

Nakon završetka projekta i implementacije usluge u ponudu knjižnice, redovito se obnavlja

zbirka zvučnih knjiga i ostale knjižnične građe za osobe s oštećenjem vida te se sustavno

provode aktivnosti na održavanju i daljnjem razvoju usluge. U suradnji s Udrugom slijepih

Koprivničko-križevačke županije održavaju se edukativno-animacijski programi za djecu, mlade

i odrasle.

3. Nagrade koje ste osvojili

https://www.knjiznica-koprivnica.hr/o-nama/tko-smo/nagrade-i-priznanja/

4. Ostalo što smatrate da je bitno naglasiti

Koprivnička knjižnica od 2008. godine Odlukom poglavarstva Grada Koprivnice omogućila je besplatnu članarinu za sve stanovnike Općine Koprivnica. Uvođenjem te odluke broj članova koprivničke knjižnice zamjetno raste, a još više i prethodnih godina kada se i općine u okolici Koprivnice priključuju ovoj hvalevrijednoj inicijativi Grada.

Programi knjižnice tematski obuhvaćaju sve dobne skupine građana, a najveća se pozornost posvećuje razvijanju ljubavi prema čitanju od rane dobi za što ističemo program „Knjige za bebe“ kojim se potiče obiteljsko čitanje i učlanjenje u knjižnicu. „Olimpijada čitanja“ koja je usmjerena na poticanje čitanja u slobodno vrijeme. Prateći svjetske trendove razvili smo i aplikaciju/digitalno-interaktivnu slikovnicu „Mitska bića – digitalna priča“ – oba ova projekta prepoznata su kao inovativni modeli poticanja čitanja na nacionalnoj razini, ali i nagrađeni na međunarodnoj.

Knjižnica svojim programima daje podršku i socijalno isključenim skupinama korisnika (primjerice slijepim i slabovidnim korisnicima; Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama „Latice“ ili Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe), ali i potiče se i na građanski aktivizam organizacijom TEDxKoprivnicaLibrary konferencija. Prateći svjetske trendove knjižničari su napravili i aplikaciju za svoje korisnike mKnjižnica koja je pozitivno prihvaćena od strane korisnika i knjižničara. Kontinuirana suradnja odvija se i sa Sveučilištem Sjever čiji studenti redovito koriste usluge Stručno-znanstvenog odjela.

Skip to content