Kazališna predstava

“Ljubavna pisma”

Produkcija: Kazalište Planet Art

Autor teksta: Albert Ramsdell Gurney

Prijevod: Marko Torjanac

Adaptacija i režija: Marko Torjanac i Slavica Knežević

Igraju: Marko Torjanac (Andy) i Slavica Knežević (Melissa)

Kostimi: Đurđa Janeš

Skladatelj: Milorad Stranić

Oblikovanje svjetla i zvuka: Darko Crnčević

Dizajn: Tomislav Veltruski

Životi u pismima

Melissa i Andrew tijekom gotovo 50 godina održavaju svoj poseban odnos putem pisama.

Andrew i Melissa prijatelji su iz djetinjstva čije dopisivanje započinje slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama

I dok njihovi životi idu različitim smjerovima kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima.

U međuvremenu Andrew postaje uspješan odvjetnik i političar dok se Melissa okreće umjetnosti i porocima.

Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li, nakon toliko vremena, za njih prekasno? Je li moguć „popravni“ iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, osobe iz pisama iste kao one u stvarnosti? Sva ova pitanja otkrijte 21.9. u 19:30 sati u dvorani Domoljub u Koprivnici.

O predstavi: “Slavica Knežević u ulozi Melisse i Marko Torjanac u ulozi Andyja na scenu neizrecivo sugestivno donose svaku notu ranjivosti, duhovitosti, sudbinske povezanosti, prividne hladnoće, raspojasanosti…

Njihova maestralna interpretacija i glumačka suigra, kao i njihova zajednička adaptacija i režija ovoga komada, odvode gledatelja na vrlo mračna mjesta, u najskrovitije rukavce ljudske duše. Njihov scenski govor, satkan od najosjetljivijih niti kazališne suigre, dodirnuo je svaki skriveni živac gledatelja, potvrdivši da je publika posjetila umjetničku planetu.

Ovu predstavu, zamalo napisah – školu Torjanac – Knežević, treba vidjeti.

I gledajući ih, požalim što (još uvijek) nemamo primjerice njemačku tradiciju u kojoj je istaknuti glumac etabliran da stvara svoju školu, nego kod nas glumčevo umijeće gotovo uvijek ostaje kreativna tajna pojedinca, kako je upozoravao dr. Branko Gavella.“ © Dubravka Lampalov Mićunović,  KAZALIŠTE.hr, 10. veljače 2023.

Melodrama Ljubavna pisma jedna je od najizvođenijih kazališnih ljubavnih priča na svijetu nastala iz pera plodnog američkog dramatičara A.R. Gurneya. Tekst je premijerno izveden 1988. godine na Broadwayu te je iste godine nominiran za Pulitzerovu nagradu za dramu.

Od tada je ovaj jedinstven dramski tekst izveden nebrojeno puta po cijelom svijetu, a u glavnim ulogama okušala su se velika glumačka imena poput Kathleen Turner, Williama Hurta, Mela Gibsona, Gerard Depardieua, Anouk Aimee, Sissy Spacek, Sigourney Weaver, Elizabeth Taylor i drugih.

U Hrvatskoj je ovaj tekst praizveden prije dvadeset godina u Teatru u gostima, a uz Anu Karić u ulozi Melisse, u ulozi Andyja nastupali su Relja Bašić, Boris Buzančić i Boro Miholjević.

U najnovijoj produkciji Kazališta Planet Art snažnim glumačkim postavama ovog kazališnog klasika pridružuju se Slavica Knežević i Marko Torjanac koji predstavu potpisuju i kao redatelji  te autori dramaturške prilagodbe.

Ljubavna pisma će nam svojom toplinom izmamiti i suzu i osmjeh, ali i poneko sjećanje na velike skrivene ljubavi koje svatko od nas nosi u sebi.

Dvorana „Domoljub“, Starogradska 1, Koprivnica

21. rujna 2023. (četvrtak) u 19:30 sati

Svoje ulaznice po cijeni od 7,20 eura/54,25 kuna možete podići u Domoljubu radnim danom od 13:00 do 17:00 sati ili rezervirati na broj telefona 222-390 te na email kultura@pou-kop.hr. Cijena za studente, umirovljenike i kupovinu 6 i više ulaznica iznosi 5,90 eura/44,45 kuna.

Kako bismo vam omogućili brži ulazak u dvoranu „Domoljub“, molimo da rezervirane ulaznice podignete 24 sata prije održavanja predstave.

Skip to content