Karla Lulić na programu usavršavanja European Writers Desk u Hamburgu

European Writers Deskokupio je svoje polaznike od 22. do 24. kolovoza u Hamburgu na drugoj fizičkoj radionici u sklopu koje je među 24 sudionika sudjelovala i hrvatska scenaristica, redateljica i producentica Karla Lulić s TV projektom Poštovani kukci i druge jezive priče, adaptacije istoimenog nagrađivanog romana autorice Maše Kolanović.

Deskovi Kreativne Europe – Uredi MEDIA okupili su 24 scenarista iz čak 15 europskih država, među kojima je svoje mjesto pronašla i Karla Lulić iz Hrvatske. S ciljem da se međusobno povežu i pritom razmjenjuju znanja navedeni program usavršavanja vodili su mentori (scenaristički savjetnici) Miguel Machalski i Claire Armspach (STV Productions).

Karla Lulić, kao jedina hrvatska predstavnica, o cjelokupnom iskustvu na ovogodišnjem izdanju European Writers Deska rekla je sljedeće:

“DKE – Ured MEDIA Hrvatske ovim sudjelovanjem dao mi je priliku da naš projekt TV serije “Poštovani kukci i druge jezive priče”, koji je adaptacija istoimenog nagrađivanog romana autorice Maše Kolanović, dobije priliku da se predstavi u međunarodnom kontekstu autora i producenata te da tako testiramo međunarodni potencijal serije. Iznimno sam ponosna da projekt serije, te da priče koje obrađujemo zaista rezoniraju s različitim kulturama i svjetonazorima, te da su univerzalnih tema i mračnog humora koji vrlo uspješno probija granice.

Pošto je sam žanr serije antologijska mračno-humorna drama, cilj sudjelovanja je da s autorima i mentorstvom testiramo format i pristup naraciji te da pronađemo što je to što čini seriju unikatnom u pejzažu europske kinematografije te kako narativnu strukturu optimizirati kako bi iz epizode u epizodu, iako je svaka priča za sebe, stvoriti “hook” za gledatelje te povezati priče u jednu koherentnu cjelinu.

U Hamburgu se okupio veliki broj etabliranih scenarista i autora uz koje sam kao još mlada nadolazeća autorica mogla zaista puno naučiti i inspirirati se zahvaljujući njihovom iskustvu. Takva vrsta umrežavanja značajna je za rast i razvoj karijere mladih autora, ali indirektno i hrvatske filmske industrije. Veliko hvala na ovoj prilici.”

Karla Lulić je hrvatska scenaristica, redateljica i producentica koja je magistrirala filmsku i TV produkciju na Sveučilištu Sorbonne u Parizu. Osnivačica je hrvatske produkcijske kuće Dobar film posvećene snimanju kvalitetnih međunarodnih filmova koji pomalo koketiraju sa žanrovima. Vanjska je suradnica Sveučilišta Sjever na predmetu ‘Multimedijska produkcija’ te je članica Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID). Do sada je realizirala tri kratkometražna i nagrađivana igrana filma U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga(2018.), ‘Slijedi…'(2020.) te Ostrižena (2023.). Trenutno razvija svoj prvi dugometražni film Ogledalo za slavuja te TV seriju Poštovani kukci i druge jezive priče, adaptaciju istoimenog nagrađivanog romana autorice Maše Kolanović.

Do kraja godine predviđeni su online susreti te će se naknadno objaviti detaljnije o mogućnostima prijave sudjelovanja scenarista iz Hrvatske s fokusom na TV serije u razvoju.

Skip to content