Izložba Zvonimira Haramije Hansa: Nove slike

 Zvonimir Haramija Hans: Nove slike
otvorenje izložbe / petak 28. 6. / 20 sati
AK galerija, Trg Žarka Dolinara (Kampus), Koprivnica
izložba ostaje otvorena do 12.7.2024. (ut-pet / 18-20 sati)

U petak 28.6.2024. u koprivničkoj AK galeriji otvara se izložba Zvonimira Haramije Hansa “Nove slike”. Novi ciklus slika veoma aktivnog koprivničkog umjetnika svojevrsni je odmak od njegovih starijih radova koji su se oslanjali na metode pop art kolažiranja, citatnosti, reklama 50-ih i 60-ih godina, kič natpisa, postera, naslovnica, svijeta filma, uglavnom, na metode preslagivanja i usložnjavanja sveprisutnih fragmenata kolektivne memorije i pop kulture.

Nove slike nastale su tako da svakodnevno, gotovo opsesivno crta skice u bilježnici, njih prenosi na platno birajući boje koje inače rijetko koristi i koje su možda čak tradicionalno i nespojive, a počinje ga interesirati i potez, tekstura, redukcija i bjelina platna. Motive i oblike, koji nisu univerzalno prepoznatljivi, crpi iz podsvjesnog i automatizma bilježenja misli i osjećaja. Ovo je Hansova dvadeseta samostalna izložba i idealna prilika da publika vidi novi smjer kojim je autor krenuo.

Izložba se otvara u petak 28. 6. u 20 sati i ostaje otvorena do 12.7.2024.

Iz teksta Tanje Špoljar: (…) Ovdje nema kolažiranja različitih motiva, iz skica prelazi u čisto slikarsko doživljavanje plohe, odmiče se od referentnosti, oslobađa se prepoznatljivosti motiva iz kolektivne memorije i ulazi u organsko, podsvjesno, asocijativno nizanje oblika, automatizam u bilježenju misli ili možda bolje rečeno osjećaja. Prije je kadrirao platna filmski ili stripovski, a sada je kompozicija pomaknuta, on ju namjerno destabilizira. Počinje napuštati horror vacui prostore slike, kao da više nema straha od praznine platna i jednostavnosti forme, sve počinje reducirati: ovo je putovanje od potpune ispunjenosti platna do traženja praznine, jedna vrsta istraživanja, procesa, rekla bih redukcije, što je uvijek dobra ideja. Čvrste oblike sada rastače, koristi forme i simbole čiste emocije i subjektivnog iskustva, forme koje ne možemo ni sa čime povezati, no osjećamo ih, kao kad se pokušavamo sjetiti nečeg iz djetinjstva, a sjećamo se samo oblika. (…) Haramijin je slikarski imaginarij uplovio u oslobađajuću priču vlastite mitologije i podsvijesti, ali kroz redukciju izraza. Boja je nosioc energije, nosioc emotivnog i stvaralačkog potencijala, a oblici vizualni izrazi podsvjesnog. Ovo je slikarstvo oslobađanja, hod u nepoznato, prema nekom svom slobodnijem izrazu, nečem što nas plaši, ali je nužno. A putem se onda izrode ovakve uzbudljive slike. Jedna nova forma neobuzdane fantazije, ponovno otvaranje i zauzimanje prostora.”

O autoru: Zvonimir Haramija (rođen 1978. u Čakovcu) diplomirao je 2007. na Nastavničkom odsjeku Alu u Zagrebu u grafičkoj klasi prof. Šiška. Samostalno izlaže od 2004. godine. Do danas je imao je 19 samostalnih i desetak skupnih izložbi te je sudjelovao na desetak street art festivala. Njegovi murali nalaze se na zidovima Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Vodnjana, Koromačnog, Pule, Opuzena, Brinja itd…Kao animator radio je na različitim projektima Croatia i Zagreb filma i animiranim video spotovima različitih glazbenika. Autor je kratkog animiranog filma ‘Monster Master’. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i izradom animiranih video spotova te slikanjem murala. Član je udruge likovnih umjetnika Atelieri Koprivnica. Trenutno živi u Koprivnici i radi kao profesor Likovne kulture u OŠ „Andrije Palmovića” Rasinja i OŠ Molve.

Realizaciju događanja sufinancirali su:

Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture i medija RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova

Foto by Petra Travinić

Izvor: Facebook

Skip to content