Izložba “Pas koji je nosio petarde na leđima”

U izlogu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica od 13.12.2022. do 19.12.2022. može se razgledati i pročitati strip “Pas koji je nosio petarde na leđima”.

Radi se o projektu koji je osmislila Udruga ljubitelja stripova StripOs 2020. godine  u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH i Udrugom obitelji djece s autizmom „Dar“ Osijek. Djevojčice i dječaci iz Udruge “Dar” na radionicama crtanja stripa su uz mentorstvo vukovarskog strip-crtača Nenada Barinića nacrtali strip o psu koji radi kao raznosač petardi. Strip je nastao po predlošku priče o psu Zumi koji po naredbi svog vlasnika donosi petarde na leđima skupini odraslih kod kojih probudi svijest o tome da se i djeca s autizmom boje petardi i da ih ne treba koristiti, čineći time dobro i djeci iz autističnog spektra i životinjama.

Izložba ovog stripa prezentirana je u prosincu 2021. u mjestima Hrvatske i regije: Čepin, Osijek, Vinkovci, Mirkovci, Vukovar, Zagreb, Novi sad, Sombor, Odžaci, Pirot, Beograd, Sarajevo, Tešanj i Podgorica.

Polovinom prosinca 2022. izložba će biti postavljena u narodnim knjižnicama: Županja, Buje, Umag, Novigrad, Pula, Hvar, Sinj, Kutina, Dvor, Popovača, Lipik, Duga resa, Vrbovsko, Belišće, Zagreb, Bistra, Velika Gorica, Samobor, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko, Šibenik, Varaždin, Donji Miholjac, Blato, Metković, Kutjevo, Ilok, Požega, Korčula, Opuzen, Ploče, Ston, Dubrovnik, Mljet, Murter, Knin, Tisno, Drniš, Primošten, Bjelovar, Đakovo, Virovitica, Koprivnica, Biograd na Moru, Pag, Ražanac, Novigrad, Zadar, Kali, Nova Gradiška i Brodski Stupnik.

Nacrtanim stripom, djeci s autizmom omogućujemo je direktno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. Tekst nas uči što je autizam, a tajna poruka stripa je da se djeca s teškoćama u razvoju boje pucanja petardi.

Strip nije niti će biti objavljivan na internetu, može se vidjeti jedino na mjestima postava izložbe. Uz izložbu, posjetiteljima se besplatno dijeli katalog.

Skip to content