Institut održive mode

Institut održive mode (IOM) otvoren je u Koprivnici u listopadu 2020. godine s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja ideje održive mode. Proizvodnja u IOM-u je održiva, odgovorna, lokalna, bez toksina i plastike, uz zero textile waste, te s biorazgradivim materijalima. U proizvodnji se sprovodi i upcycling, takozvana prenamjenastarinskih predmeta i materijala. Materijali su prirodno bojadisani sezonskim biljkama iz Podravine.

Svrha i namjera IOM-a je, osim proizvodnje, osnažiti potrošače, ponajviše žene, da zajedno budemo dio promjene koju želimo vidjeti u modi, ukrašavanju, proizvodnji i svijetu, da održivost ne bude samo prolazna misao, već početak i temelj novog života industrije koji izbija, niče, klija, koji se upravo rađa. Promjena je put i proces, učimo, gradimo i jasno kazujemo – našu snagu valja obuhvati i usmjeri na veličanje, poticanje i stvaranje. Bolju budućnost možemo istkati jedino združeni, zajedno.

Osnivačica i voditeljica IOM-a je Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, autorica i istraživačica. Ivana je autorica knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom (2016.) te Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije (2018.). Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih istraživanja o tekstilnoj industriji, dobitnica je više nagrada i stipendija za svoj rad, kao što je stipendija Zaklade Robert Bosch u suradnji s Literaturhaus Berlin i nobelovkom Hertom Müller. Uz ekološke ideje vezana je cijeli život, a središnja namjera svih djela, od knjiga, dramskih djela, fotografija je uvijek – promjena, osnaženje, poticanje na djelovanje, ukazivanje na složenost problema tekstilne industrije te propitivanje odnosa s predmetima, nasuprot izdvojenosti od prirode. Preseljenje u Koprivnicu, u održiviji i zeleniji život, potaknulo ju je da iz istraživanja i teorije zakorači u praksu i proizvodnju, jer bogato naslijeđe proizvodnje i jedinstvena priroda Podravine nude savršen prostor za promišljanje i postavljanje održivih namjera.

Ivana Biočina

Križevačka cesta 47g, 48000 Koprivnica

091 546 9416

ivanabiocina@gmail.com

Institut održive mode | O IOM-u (institutodrzivemode.hr)

Skip to content