Hinko Krapek – čovjek svoga doba

U petak, 12. travnja u 14,00 sati u Galeriji Koprivnica otvorit će se izložba “Hinko Krapek – čovjek svoga doba” u sklopu kojeg će biti predstavljena i istoimena monografija.

Autorica izložbe i monografije je muzejska savjetnica Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca mr. sc. Sanda Kočevar koja je kroz nekoliko godina istraživanja popisala, sistematizirala i digitalizirala Krapekovu baštinu kako u muzejima tako i u drugim nacionalnim i međunarodnim baštinskim ustanovama.

Hinko Krapek (Brno, 27. III. 1841. — Maribor, 12. III. 1915.) bio je jedan od najplodnijih fotografa svoga vremena. Njegovi ateljei u Karlovcu i Mariboru radili su dugi niz godina; 17 godina u Karlovcu i 39 godina u Mariboru, pa ga i Karlovac i Maribor smatraju svojim najznačajnijim fotografom u drugoj polovini 19. stoljeća. Fotografirao je Zagreb, Karlovac, Vrbnik, Otočac, Plitvička jezera, Rastoke, Đakovo, Budimpeštu. Karlovac se ovim projektom pozicionirao kao jedan od značajnijih centara u povijesti fotografije 19. stoljeća. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Karlovca i Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac gdje je prije godinu dana i bila otvorena, a njezinom višegodišnjem nacionalnom i međunarodnom kontekstu u baštinskim hrvatskim i slovenskim ustanovama tj. knjižnicama i muzejima pridružuje se i Muzej grada Koprivnice i Grad Koprivnica.

Monografija „Hinko Krapek – čovjek svoga doba“ ima detaljno razrađenih 10 poglavlja s popisima fotografija u albumima i Milenijske izložbe, popisom 225 objavljenih fotografija, popisom izvora te kazalom. Tekst je upotpunjen sa 478 fusnota. Recenzenti monografije su dr. sc. Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i mr. sc. Oskar Habjanič, viši kustos Pokrajinskog muzeja u Mariboru. Za grafički dizajn monografije zaslužna je tvrtka BOLFEKi art & graphic design studio, a za likovni postav izložbe Nikolina Jelavić Mitrović. Stručne suradnice na izložbi su Aleksandra Mikić Grginčić i Vedrana Vrana iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja grada Karlovca, Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, Karlovačke županije, Muzeja grada Koprivnice i Grada Koprivnice, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.

Izvor: Hinko Krapek – čovjek svoga doba – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content