Galerija VN – hibridni prostor za smjele ideje

• Galerija VN – hibridni prostor za smjele ideje

• predavanje Olge Majcen Linn

• srijeda, 22.2.2023. / 18 h

• AK galerija, Kampus, Koprivnica

U srijedu 22.2.2023. u 18 sati u koprivničkoj AK galeriji održat će se predavanje Olge Majcen Linn “Galerija VN – hibridni prostor za smjele ideje”, kao i predstavljanje monografije “Galerija VN – prvih pedeset godina”.

Galerija VN u Zagrebu jedinstven je i zanimljiv galerijski fenomen, hibridni prostor iznikao iz mreže Knjižnica Vladimira Nazora, smješten na zagrebačkoj Ilici koji djeluje u području izlaganja suvremene umjetnosti već pedeset godina. Galeriju VN, čija je monografija objavljena prošle godine, predstavit će kustosica i voditeljica Galerije VN, Olga Majcen Linn, koja će nas provest kroz povijest ovog specifičnog i hibridnog izložbenog prostora. Razotkrivajući brojne ideje koje stoje iza galerijskog projekta, monografija, koju ćemo također predstaviti, obuhvaća tekstove Svjetlane Ciglar, Vesne Čabrić, Darka Fritza, Ante Rašića i Mirne Rul, intervjue s Vesnom Čabrić, Borisom Greinerom, Danielom Kovačem, Miranom Klišmanićem i Sunčicom Ostoić, spomenar s anegdotama i prisjećanjima brojnih umjetnika koji su u Galeriji izlagali te grafički prikaz galerijskih statistika Mihaela Gibe.

Galerija VN je kroz godine doživjela niz začudnih transformacija i događaja od ekstravagantnih, transformativnih ambijentalnih instalacija, preko hologramskih projekcija nalik na vizije, do radikalnih performansa. U socijalno osjetljivim projektima pretvorena je u besplatni “vešomat” ili pak javnu kuhinju, a prisjetit ćemo se i događaja poput performativnog guslanja uz tekstove iz lifestyle magazina Gloria, ili modne revije „za homoseksualce i nomade“, prerano preminule Ivane Popović. Sve su to primjeri pomicanja granica u Galeriji VN, a taj se trend stalno razvijao zahvaljujući inovativnim kustoskim tendencijama.

Uz uvid u brojne zanimljive anegdote, na predavanju se otvara i priča o tome kako su svakodnevni nenamjerni susreti građana sa suvremenim umjetnicima i njihovim provokativnim projektima, učinili prostor galerije mjestom konstantne komunikacije, od one ugodne do konfliktne.

O predavačici: Olga Majcen Linn kustosica je iz Zagreba, Hrvatska. Nakon završenog studija povijesti umjetnosti, komparativne književnosti i bibliotekarstva pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu, doktorirala je umjetnost i medije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Godine 2002. suosnovala je neprofitnu organizaciju KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, koja prezentira suvremenu, intermedijalnu i interdisciplinarnu umjetnost na području umjetnosti i tehnologije, umjetnosti i znanosti i performansa. Od 2003. godine voditeljica ja zagrebačke Galerije VN.

—-

Predavanje je dio teorijsko-edukativnog programa AK galerije koji je ove godine posvećen temi umjetnosti u zajednici kroz djelovanje galerija/knjižnica. Program propituje otvara li ovakva vrsta “hibridnih” prostora mogućnost za aktivnije sudjelovanje cijele zajednice u suvremenim umjetničkim praksama te što takav, posjetiteljima otvoreniji, pristup čini za lokalnu zajednicu. Koje su to strategije i načini uključivanja zajednice u ovoj vrsti prostora, koliko se to vidi u izboru radova i autora koji izlažu, koliko je sudjelovanje zajednice bitno za suvremenu umjetnost, a koliko suvremena umjetnost za zajednicu, ovogodišnje su teme teorijsko-edukativnog dijela programa.

Vizual: Mihael Giba

Realizaciju izložbe sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content