Filmska skupina OŠ “Braća Radić” na platformi Filmske naSTAVe

VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM (9′), 2022.
? Filmska skupina OŠ Braća Radić, Koprivnica
? Videouratkom Virtualna šetnja školom pokušava se premostiti strah prelaska učenika četvrtoga razreda u više razrede. Filmski ostvaraj približava učionice predmetne nastave i ozračje u njima. Kreativan duh nadilazi granice nesvakidašnjeg – lansira samoga voditelja na Mjesec. Putujući iz učionice u učionicu, voditelj nailazi na džunglu i krikove u njoj, na probu rock-sastava, na seciranje oka, pokuse slavnih fizičara kao i na poznate slikare. Oduševljava ga Kleopatra i sarkofag mumije…
?‍? Originalan i maštovit pristup staroj, dobro poznatoj temi uspio je školsku nastavu prikazati kao uzbudljivu pustolovinu. Efektna scenografija, maske, kostimi i vizualna rješenja čine ovaj film iznimno privlačnim, te će na trenutak, pravom filmskom čarolijom, učiniti i školu privlačnom i zabavnom.
? 1. nagrada stručnoga ocjenjivačkog suda (60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece)
? 1. nagrada ocjenjivačkog suda djece (60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece)

Film “Virtualna šetnja školom” može se pogledati na poveznici: P4_01_Virtualna šetnja školom on Vimeo

Platforma Filmska naSTAVa tradicionalno je 6. prosinca, za blagdan sv. Nikole, obogaćena novim filmskim naslovima! Godinu tako zaključuje s ukupno 109 filmova na platformi za održavanje Filmske naSTAVe u osnovnim i srednjim školama — 65 filmova dostupno je za osnovnu, a 44 filma za srednju školu. Svi oni potpuno su besplatni za korištenje, a osim samih filmova na platformi možete pronaći uvodne videe za poticanje rasprave, smjernice za metodičke pripreme i različite edukativne materijale.

U kategoriji filma za osnovnoškolce sada se nalaze i dva filma slobodnog stila. Film Stvari u stvarima u produkciji Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba osvojio je 2. nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, a donosi nam priču o pisaru iz dvorca koji marljivo radi, piše, čita, jede, pije i na kraju… Saznajte u filmu! Drugi film, Škola je škola u produkciji Bacača Sjenki iz Zagreba osvojio je 1. nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, a predstavlja nam priču o dvije apatične djevojke koje su odlučile preskočiti nastavu prvog dana nove školske godine.

Kategorija srednjoškolskog filma također je bogatija za dva filma. Eva Magdić Govedarica predstavlja nam svoj film Daj mi sunca sjaj, autobiografski film kolažiran od mutnih sjećanja, isprekidanih telefonskih poziva i usamljenih pokušaja poezije, dočaravajući krizu identiteta nastalu u procjepu između domovine i novostečenog doma van nje. Film je Evi donio nagradu za najbolji film slobodnog stila te najbolju snimateljicu. Drugi srednjoškolski film Lenz dolazi iz All American High School, iz Sjedinjenih Američkih Država. Kroz vizualnu igru kadrova i perspektiva prati jedno jutro običnog čovjeka u borbi sa suicidalnim mislima. Osvojio je čak tri nagrade: za najbolji film slobodnog stila, najboljeg redatelja i najboljeg montažera.

Program Filmske naSTAVe dostupan je i na engleskom jeziku, a svi sudionici na platformi pozvani su i na komentiranje sadržaja, dijeljenje vlastitih dojmova i postavljanje pitanja.

Vidimo se i sljedeće godine u petoj sezoni Filmske naSTAVe s najnovijim filmovima nagrađenima na 61. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 28. Filmskoj reviji mladeži i 16. Four River Film Festivalu! Do tada, uživajte u 24 nova filma iz 2023. godine.

Digitalnu filmsku naSTAVu podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Izvori:

Culturenet.hr – Novi filmovi u prosincu na platformi Filmske naSTAVe

Filmska naSTAVa (hfs.hr)

Skip to content