ETNO KC

Edukacija. Tradicija. Novi izričaji. Okupljanje. Koprivnica ili skraćeno E.T.N.O. KC dvodnevni je festival posvećen tradicijskoj, etno glazbi i world musicu. Obuhvaća glazbene programe, radionice i predavanja za sve zainteresirane – djecu, mlade i odrasle. 

Vrlo važna sastavnica festivala upravo je edukativni dio posvećen starim zanatima (poput radionice izvornog veza), radionicama sviranja tradicijskih instrumenata (radionice sviranja gamelana tj. tradicijskih instrumenata iz Indonezije), radionicama izrade starih slastica (poput štruklji), radionicama za djecu, te predavanjima koja su osmišljena na način da razjasne razlike između tradicijske i etno glazbe, te world musica (glazbi svijeta).

Između ostalog, jedan od ciljeva festivala je sveobuhvatni pregled onoga što se trenutno odvija na hrvatskoj etno sceni, ali i onoj izvan granica Hrvatske. 

Ove godine, na drugom izdanju festivala, na koncertnom dijelu programa, u petak 8.9.2023., nastupit će Dunja Knebl & Roko Margeta, a u subotu 9.9.2023. jedini ansambl u Hrvatskoj koji se bavi izvođenjem indonezijske tradicijske glazbe pod nazivom Ansambl gamelana Jaman Suara, zatim etno sastav Baklava iz Sjeverne Makedonije, nakon čega slijedi E.T.N.O. KC afterparty na Nettle soundsystemu.

Program je podijeljen u nekoliko dijelova. Prvi dio sastoji se od najavnog dijela u sklopu kojeg će se dan prije samog festivala 7.8.2023. u Kulturno kreativnom centru Pixelu održati slušaonica pod nazivom “Glazbe svijeta u našem dvorištu” koju će održati Hannah Pavlić, zatim 8.9.2023. u 17,00h u prostoru Foruma udruga nezavisne kulture FUNK, Trg Žarka Dolinara 16, Koprivnica, službeno počinje festival s radionicom izrade Dorodango loptica od zemlje u izvedbi Sabine Makaj, nakon čega slijedi u 19,00h predavanje Dunje Knebl pod nazivom “U stvaranju etno glazbe”, te projekcija dokumentarnog filma, i koncert Dunje Knebl i Roka Margete.

U subotu, 9.9.2023., u prostoru FUNK-a, s početkom u 16,00h posjetitelji će uz vodstvo Udruge žena Bregi imati priliku probati podravsku slasticu bregofsku pitu i naučiti kako ju sami napraviti, a uz vodstvo Nine Šešić Mežnarić iz Folklornog ansambla “Koprivnica” djeca će imati prilike vidjeti stare igračke s kojima su se igrali naši djedovi i bake te sami naučiti jednu od “zaboravljenih” igara kroz radionicu “Zaboravljene igre”. S početkom u 18,00h DIF Koprivnički Ivanec će izrađivati izvorni ivanečki vez pokazati narodne nošnje i tradicijske instrumente. Nakon radionica s početkom u 20,00 sati slijedi subotnji koncertni dio programa Ansambl Jama Suara i after party.

Sve daljnje informacije o radionicama i koncertima, ali i samom festivalu možete potražiti na FB stranici https://web.facebook.com/ETNO.KC ili na instagram profilu @etno.koprivnica.

Upad na festival osmišljen je na način da posjetitelji ostave donaciju uz koju dobe mali festivalski poklon!

Festival organizira Udruga Kopriva.

Festival sufinanciraju Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i Umjetnička škola “Fortunat Pintarić”.

Skip to content