Erasmus+ “Posjeti knjižnicu – postani dio zajednice”

U runju 2023. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica započela je s izvedbom Erasmus+ projekta pod nazivom „Posjeti knjižnicu – postani dio zajednice“. Projekt koji će trajati godinu dana ima za cilj ojačati ulogu narodne knjižnice kao institucije koja pokreće zajednicu, stvara pozitivne trendove i promjene te postaje mjesto susreta i druženja. U takvoj knjižnici, korisnici mogu steći vještine koje su im potrebne za osobni rast i razvoj, ali i za svakodnevni život. U okviru ovog projekta održana je edukacija koprivničkih knjižničarki, Ide Gašpar i Danijele Petrić koje su tjedan dana provele u Oslu te posjetile glavnu knjižnicu Deichman Bjørvika i pojedine njezine ogranke. Za ovaj projekt odabrana je upravo ova knjižnica koja u svom poslanju naglašava doprinos društvu u kojem svatko ima osjećaj pripadnosti i predanosti  –  i prema zajednici i prema vlastitom životu. Slogan „Bez obzira zašto dođete ovdje, otići ćete s nečim“  u punom smislu doživjele su i sudionice Erasmus+ projekta koje su osim što su pratile rad ove knjižnice i drugih ogranaka, sudjelovale i u knjižničnim programima koji okupljaju sve generacije i cijelu zajednicu.

Deichman Bjørvika je središnja knjižnica narodne knjižnice Deichman koja je smještena u novoj, modernoj knjižničnoj zgradi od 2020. godine, a nedugo nakon otvaranja bila je proglašena za najbolju javnu knjižnicu na međunarodnoj konferenciji knjižničara IFLA 2021. Knjižnica, uz ovu glavnu, ima 22 ogranka širom Osla. Osnovana je 1785. godine i najstarija je javna knjižnica u Norveškoj koja se počela razvijati iz zbirke od 6000 knjiga koju je industrijalac Carl Deichman ostavio stanovnicima Osla. Ova knjižnica proteže se na ukupno 19.600 m2 s ukupno 6 katova te je i vanjskim izgledom i unutarnjim uređenjem atrakcija ne samo za stanovnike Osla veći i za turiste koji ju rado posjećuju kao i obližnju Operu i Munchov muzej. U prizemlju je tzv. trg – glavni ulaz kroz koji prolaznici mogu samo proći, poput trga s kafićem. Pored restorana i kafića, u prizemlju se nalazi trgovina knjižnice s promotivnim materijalima te male niše, mjesta za izložbe na kojima izlažu poznati umjetnici. Zgrada je nastala prema ideji arhitekata Lund Hagema i Ateliera Oslo koji su prilikom izrade idejnog rješenja morali voditi računa da zgrada ne zaklanja pogled na Operu pa je stoga i dobila neobičan izgled s visećim kaskadama. Upravo su ova dva gornja kata povezana kroz terasastu konzolu koja stvara savršeno mjesto za kontemplaciju gdje se knjižnica otvara prema Oslo fjordu i okolnom krajoliku.

Cilj arhitekata je bio napraviti knjižnicu koja može ponuditi mnoštvo različitih prostora unutar jednog velikog kontinuiranog prostora. Prema riječima arhitekata: “unutrašnjost se otvara za istraživanje kao u šumi, gdje ste stalno pozvani iza sljedećeg ugla da otkrijete nova područja knjižnice”. Koncept je to knjižnice kao trećeg prostora koji je pozivajući, mjesto za knjige, ali i mjesto susreta, druženja i učenja. Unutrašnjost prostora dizajnirao je arhitektonski studio „Scenario“. U prostoru prevladavaju materijali koji se uglavnom sastoje od betona, stakla i obrađenog čelika, a sam namještaj je posebno osmišljen za knjižnicu koji se može transformirati i prilagoditi medijima, ali i događanjima u prostoru.

U donjim etažama nalaze se spremišta knjiga otvorenog tipa te nekoliko dvorana koje se mogu unajmiti. Dvorane su predviđene za literarna događanja, kino predstave.

Prvi kat namijenjen je djeci te književnosti za odrasle. Razigran Dječji odjel prilagođen je djeci od najmlađe dobi do kraja osnovne škole. Posebno osmišljen kutak „ptičje brdo“ koje je pozornica, mjesto u koje se djeca mogu uvući i slušati priče, sa specijalnim osvjetljenjem i zvučnim zapisima iz prirode. Zabavne niše potiču djecu na igru, ali i na mjesta gdje se mogu  osamiti i čitati.

Drugi kat je multimedijski, namijenjen mladima popularno zvan  “Garaža”. Naglasak je na materijalu i bojama usmjerenih na industrijski dizajn. To je bezbrižno mjesto, pogodno za susrete mladih i ostalih zainteresiranih za glazbu, film i igre poput Play Stationa, Nintenda, Xboxa, šaha. Postoji igraonica, mala pozornica, mini-kino, tonski studio za snimanje glazbe i DJ mix, Makerspace s 3D printerima, šivaćim mašinama, rezačima vinila, strojevima za tiskanje tekstila, pisačima velikog formata, lemilicama. Ovaj kat je zapravo kreativna zona koji okuplja veliki broj mladih ljudi različitih afiniteta. Posebno ih privlači gostovanje DJ-a, kulinarske radionice, slušanje glazbe, pomoć za pisanje zamolbi za posao, podcast studio. Od građe, popularni su romani za mlade, stripovi, glazbena zbirka CD-a i vinil ploče.

Na idućem katu smještena je publicistika i stručne knjige te knjige na stranim jezicima. Prostor je podijeljen i na sobe za učenje te sobe za sastanke koje su vrlo posjećene.

Posljednja dva kata su kao trg pun studenata te je često i premali broj sjedećih mjesta za sve zainteresirane. Tu je i auditorium na otvorenom gdje se odvijaju događanja.

Na posljednjem katu nalazi se tiha soba za razmišljanje tzv. „Future Library“. Radi se o projektu umjetnice Katie Peterson. Soba je izrađena u potpunosti od borova iz Nordmarka, najšumovitijeg područja u sjevernom djelu Osla. Projekt je pokrenut 2014, a traje 100 godina. U budućoj knjižnici pohranjuju se iz godine u godinu rukopisi pisaca iz cijelog svijeta koji će se otvoriti za 2114. godine. U šumi su istovremeno posađena stabla koja će se koristiti za 100 godina kao papir za tiskanje ovih rukopisa. Nitko, osim samih autora, ne zna što u rukopisima piše, a sudjelovali su primjerice: Margaret Atwood, David Mitchell, Elif Shafak, Karl Ove Knausgård Ocean Vuong.

Knjižničarke su posjetile i tri ogranka ove knjižnice, Biblo Tøyen, Deichman Stovner i Deichman Majorstuen. Svaki od ovih ogranaka ima svoj koncept, prilagođen je stanovnicima tog područja grada. Biblo Tøyen je posebno osmišljena knjižnica za mlade od 10 do 15 godina otvorena 2016, a napravljena je po uzoru na švedsku knjižnicu samo za tweense „Tio Tretton“. Ova knjižnica je mjesto gdje se djeca mogu opustiti od ostalih obaveza. Imaju posjete škola, koncerte, razgovore o literaturi, umjetničke programe koji uključuju glazbu, ples, kazalište, escape room-a, role play programe.

Prilikom osmišljavanja prostora knjižničari su u radionicama s djecom dobili ideje kako i po kojim temama/kategorijama razvrstali knjige. Neki prijedlozi su usvojeni pa su knjige razvrstane po temama primjerice „zabava i besmislice“ „super hitovi“, „samo tako“, „zabranjeno za odrasle“, „promijenit će ti život“, „naježi se“, „kratko i slatko“, „dramatično“, „Biblo special“, ali i nekima koje su predložili knjižničari.

Opremanje ove knjižnice napravljeno je prema ideji nizozemskog arhitekta Aat Vosa, a u suradnji s Artisan Techom, grupom scenografa napravljen je pozivajući interijer za djecu, poput skijaških vučnica, kuhinjskog kamiona i recikliranih materijala koji su iskorišteni za police i stolove.

Knjižnica je također rađena prema konceptu trećeg prostora. Nit vodilja im je bila „kako djeca žele interakciju“. Kamion koji je zapravo kuhinja je vrlo atraktivan prostor, to je srce knjižnice. Često se priprema i poslužuje zdrava hrana, a knjižnica surađuje s obližnjim prodavaonicama.

Deichman Stovner je otvoren 2018. godine u o predjelu Stovner grada Osla. Knjižnica je smještena u trgovačkom centru na metro stanici. Nova knjižnica napravljena je prema potrebama stanovnika koji tu žive, a ovdje stanuju uglavnom doseljenici iz Pakistana, Somalije i Vijetnama. Prije gradnje knjižnice, stanovnici su upitani kakvu knjižnicu žele. Ova knjižnica je mjesto okupljanja, a za unutarnje uređenje angažiran je Aat Vos te scenografi za film i kazalište. Veličine je 1150 m2 i jedna je od većih s 800 do 1000 posjeta dnevno.

Ogranak Majorstuen nalazi se u elitnom djelu Osla, a naglasak u ovoj knjižnici je na održivom razvoju. Pored vrta koji sade i održavaju korisnici, ova knjižnica ima i knjižnicu sjemenja, provodi radionice o sadnji, ali i programe za bebe i malu djecu uz kazališni prikaz. Također, u ovom ogranku je i soba sa senzomotorikom.

Knjižnica Deichman organizira brojna događanja koja su rado posjećena, poput Language Café-a, program za učenje norveškog jezika koji se provodi u suradnji s volonterima Crvenog križa ili Literary Friday – čitanje literature srijedom za odrasle. Programe za mlade kao što su „chill out“ petkom, „dance battle“, „drop in gaming room“ „drop in 3D print“, recikliranje plastike, šivanje i popravak stare odjeće. Od programa za djecu treba istaknuti program GoBook ili u prijevodu Dobra knjiga koji se provodi u suradnji sa školama, trećim razredima, festival čitanja na glas u suradnji s vrtićima, festival književnosti za djecu, Igranje s pričama za učenike prvih i drugih razreda.

Koprivničke knjižničarke predstavile su kolegama i programe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica te su uspostavile suradnju ovih dviju ustanova koje će i nadalje razmjenjivati ideje i knjižničnu praksu. Inspirirane novim prostorima i uslugama, u okviru ovog Erasmus+ programa, knjižničarke će prenijeti stečena znanja kolegama i organizirati programe kojima će se nastojati privući korisnike koji do sada nisu prepoznali knjižnicu kao mjesto susreta.

Ovaj studijski posjet financiran je sredstvima Europske unije, u okviru Erasmus+ programa u području obrazovanja odraslih. Agencija za mobilnost i programe Europske unije javna je ustanova koja u Republici Hrvatskoj promovira i provodi decentralizirane aktivnosti programa Europske unije i druge međunarodne programe u području obrazovanja i osposobljavanja, mladih, znanosti i sporta.

Skip to content