Drava Art Biennale (DAB)

Drava Art Biennale (DAB) projekt je Muzeja grada Koprivnice koji se bavi temama zaštite okoliša, ekosustava i vode kao političke kategorije i nastoji poticati interdisciplinarnost  kroz suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. Muzej grada Koprivnice razradio je ideju povezivanja umjetnika te galerija, muzeja i drugih institucija u gradovima smještenih uz rijeku Dravu i u širem panonskom prostoru, sa svrhom zajedničke organizacije izložbe mladih umjetnika. Od 2003. do 2007. godine Muzej je već organizirao skupnu izložbu Drava art annale Koprivnica (DAAK) prema ideji kolegice Draženke Jalšić Ernečić u kojoj su sudjelovali mladi umjetnici srednjoeuropskog kruga, nastojeći kroz umjetnost problematizirati ekološki održiv razvoj i aktualnu komercijalizaciju vode.

Na tom tragu, na inicijativu tadašnjeg ravnatelja Muzeja grada Koprivnice Marijana Špoljara, pokrenut je Drava Art Biennale 2013. – grupna izložba za umjetnike koji širu tematiku vode propituju putem različitih medija i nekoliko perspektiva: od radova s političkim podtekstom do onih sa snažnom metafizičkom dimenzijom. Projekt Drava Art Biennale temelji se na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost, a razvija dugoročne i čvrste suradnje među djelatnicima u kulturi.

Posebnost DAB-a svakako je u stvaranju platforme za umrežavanje umjetnika, kustosa, raznorodnih stručnjaka, ali i publike. Time se kreće već i na razini kustoskog tima koji od početaka isprepliće institucionalnu podršku kroz angažman kustosica Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić i Maša Zamljačanec), Tanje Špoljar (kao voditeljice AK galerije i predsjednice Ateliera Koprivnica, odnosno predstavnice koprivničke nezavisne scene), Ane Kovačić (jake spone sa zagrebačkom kulturnom scenom koja je trenutno aktivna u WHW-u). Drugo izdanje provedeno je u suradnji sa Zavodom Celeia, Centrom za suvremenu umjetnost iz Celja i kustosicom Majom Hodošček te je donijelo prvi međunarodni karakter projektu kroz radove umjetnika iz Slovenije i SAD-a, dok je izdanje u 2021. ugostilo umjetnika iz UK. Prva dva izdanja s kurirala je i Vanja Žanko, istaknuta nezavisna kustosica i stručnjakinja za suvremenu umjetnost, koja je u međuvremenu izgradila inozemnu karijeru (2017. – 2022. u Studiju Olafura Eliassona u Berlinu, dok danas živi i djeluje u Beču kroz Udrugu Nomad koju je osnovala 2014. godine). Od 2017. godine stalna članica kustoskog tima postaje Valentina Radoš iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku što je rezultira redovitim gostovanjem izložbe u Osijeku, ali i drugim gradovima. U 2023. stručnom se timu priključuje Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda čime se mreža stabilno širi i dopire do novih korisnika i publike. Svrha izložbe je pokazati i dokazati kako i umjetnici mogu aktivno sudjelovati, ukazujući različitim performativnim praksama na probleme, otkrivajući nove slojeve i značenja koji mogu potaknuti ili pružiti podlogu novim sustavima razmišljanja i djelovanja.

DAB posebnu pozornost pridaje vizualnom identitetu pa tako dizajn svake godine potpisuju novi (lokalni) autori. U 2015. dizajn vizuala potpisuje Tomislav Turković, 2017. uspostavljena je suradnja s Mihovilom Vargovićem i Andrijom Večenajem, a 2019. krenula je suradnja s Igorom Kuduzom koji je posredno zaslužan i za dizajn DAB-a 2021. godine, kojeg potpisuju mladi dizajneri Sveučilišta Sjever Andrej Čirkinagić, Tena Slobodnjak i Marino Dumić. Uspostavljena suradnja sa Sveučilištem Sjever otvara dijalog između kustosa – studenata – profesora gdje studenti završnih godina dobivaju priliku za rad na konkretnom projektu u realnom vremenu. Studentima je tako pružena prilika za stjecanje prvih profesionalnih iskustva, dok svježina ideja i mladenačke energije osigurava kreativniji i inspirativniji vizualni potpis projekta.

Izložba suvremene umjetnosti vrhunac je cjelogodišnjih aktivnosti koje su okupljene oko glavne godišnje tematike. Aktivnosti su raznolike te uključuju manje izložbe, performanse, predavanja o raznolikim temama (npr. voda i mitska bića, zlatarenje i industrija, voda kao javno dobro…), pedagoško-edukativne radionice i posebno dobro prihvaćene edukativne šetnje Koprivnicom i Osijekom. Aktivnosti u prirodi, uz Dravu ili u prostoru grada od iznimne su važnosti za razvoj publike jer na takav način sugrađanima upoznaju umjetnički projekt iz njima poznatijeg, bližeg rakursa. Takav pristup omogućuje povezivanje s raznolikim pojedincima (Tomislav Domes, Dunja Mickov, Saša Šimpraga…), ustanovama (Muzej Međimurja Čakovec, Centar CELEIA Celje, udrugama (WWF Adria, Pravo na grad, Zelena Istra, Društvo arhitekata Osijek…). Cilj ovog projekta upravo je aktivirati građane i zajednicu te naglasiti ulogu umjetnosti u prividno nesrodnim granama društva. Bijenalna izložba i sva popratna događanja vizija su mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije, inkluzivnije, empatijom prožeto civilno društvo.

Vizual izradili: Andrej Čirkinagić, Tena Slobodnjak, Marino Dumić

Fotografije Marko Posavec

Fotografije Ivan Brkić

Fotografije arhiva Muzej grada Koprivnice

Skip to content