Dodjela nagrada „Fran Galović“ i „Mali Galović“

U koprivničkoj Galeriji „Mijo Kovačić“, 4. studenog 2023. godine, održana je završna svečanost književnog festivala „30. Galovićeva jesen“ na kojoj su dodijeljene nagrade „Fran Galović“ i „Mali Galović“ za najbolja djela zavičajne tematike.

Svečanosti su uz književnike i brojne goste festivala prisustvovali saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica Ksenija Ostriž, zamjenik župana Ratimir Ljubić te izaslanica ministrice kulture i medija Mihaela Majcen Marinić.

Prestižnu Nagradu „Fran Galović“ za knjigu zavičajne (i/ili identitetske) tematike dobio je Igor Beleš za roman „Listanje kupusa“ koju je Povjerenstvo za Nagradu “Fran Galović” u sastavu Mario KolarJulijana Matanović i Zlatko Krilić ocijenilo kao najbolje ostvarenje poetskih i proznih zapisa koje na originalan način tematiziraju zavičajnosti.

Sam autor, kojem je nagradu uručila izaslanica ministrice kulture, zahvalio je na nagradi te kazao da je „Galović“ od velikog značaja te da će biti velik poticaj u daljnjem književnom stvaralaštvu.

Laureatima su čestitali i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenik župana Ratimir Ljubić predsjednik Organizacijskog odbora festivala Marko Gregur i predsjednik Društva hrvatskih književnika – Podravsko-prigorskog ogranka Darko Pernjak istaknuvši važnost jezične raznolikosti te očuvanja kajkavskog dijalekta koji obogaćuje ne samo naš prostor već i cjelokupnu hrvatsku kulturu.

U sklopu programa predstavljena je i slikovnica „Fran: ilustrirana biografija Frana Galovića“ autora Maria Kolara i ilustratora Tomislava Zagode. Svečnost su svojim nastupima obogatili učenici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“, a Galovićeve stihove je čitao koprivnički glumac Sven Šestak.

Izvor: KKŽ
Foto: Grad Koprivnica

Skip to content