Darko Pernjak

Darko Pernjak (Koprivnica, 1967.) hrvatski je književnik, živi i stvara u Koprivnici.

Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Javni kulturni rad

Kao organizator književnih manifestacija ili urednik raznih knjiga i časopisa aktivan je sudionik javnog kulturnog života, posebno Podravine. Redovni je član organizacijskih odbora raznih aktualnih književnih manifestacija (Galovićeva jesen, Dani Ivana Trnskog, Krleža i Duga Rijeka) kao i nekih prošlih (Alpe-Adria festival mladih pisaca, Koljnofski književni susreti).  Jedan je od osnivača i urednika književnog časopisa Artikulacije, a bio je pokretač i i urednik časopisa Koprivnički književni godišnjak. Trenutno obnaša dužnost Predsjednika Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Urednik je i pisac pogovora brojnih knjiga drugih autora. Objavljuje u brojnim književnim časopisima diljem Hrvatske.

Književni rad

O njegovim djelima pisali su brojni književni kritičari, ogledi su objavljivani u Vijencu, Hrvatskom slovu, Koprivničkom književnom godišnjaku, Stavu, Riječima, Regionalu, Glasu Podravine, Jutarnjem listu i Novim listu.

Pretežito se bavi prozom, objavljuje i knjige za djecu, objavio je i jednu zbirku pjesama. Za kratke priče dobio je nagrade Dubravko Horvatić i Nagradu Muzeja anđela.

Još od prve knjige okarakteriziran je kao autor koji zanemaruje tradicionalnu fabulu, oslanja se na osjećaje i dojmove te stvara neku vrstu intimna dnevnika. Kasnije ga kritičari opisuju kao demistifikatora stvarnosti, da je uronjen u izrazito realistični literarni kontekst i da svojim djelima nastoji dati distopijski, ironijski i satiričan komentar svijeta u kojem živimo, dok autor za sebe voli reći kako tek zapisuje ono što vidi oko sebe.

Do sada je objavio šestnaest knjiga, radovi su mu prevođeni za potrebe raznih antologija na engleski, mađarski jezik, slovenski, rumunjski i španjolski jezik. 

Više na:                      https://hr.wikipedia.org/wiki/Darko_Pernjak i www.pero-pernjak.eu

Bibliografija

Objavljena djela

1. ”Procesija” (1996.), roman

2. ”Kamengrad” (1997.), roman

3. ”Vatrogasna zabava” (1999.), zbirka novela

4. ”Somina” (2006.), zbirka novela i priča

5. ”Slamka spasa” (2007.), zbirka novela i priča

6. ”Pozitivna nula” (2009.), roman

7. ”Ščukešina” (2011.), zbirka priča

8. ”Sve Mirkove procesije” (2012.), roman

9. ”Vrijeme pravih kapetana” (2015.), zbirka kratkih priča
10. ”Bilogorske zgode” (2016.), priče za djecu, autor partner Josip Petrlić Pjer
11. ”American Bob” (2017.), roman
12. ”Tkalča” (2017), novela

13. ”Pisani prostor” (2018), pjesme

14. „Pod bedemom“ (2019.), roman za djecu

15. „Nije sve tako crno“ (2020.), roman

16. „Antunova rijeka“ (2021.), slikovnica

Skip to content