Darko Jovičić primio priznanje regionalnog društva knjižničara

U Gradskoj knjižnici Slavka Kolara u Čazmi u petak, 2. lipnja 2023., održana je redovna, 42. godišnja Skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja na kojoj je priznanje za dugogodišnji rad u knjižničarstvu i poseban doprinos ugledu i razvoju  struke primio i jedan Koprivničanac – Darko Jovičić.

Knjižničara Darka dobro zna većina korisnika Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, u kojoj radi već više od 30 godina, i gdje je tijekom vremena mnogima postao omiljeni knjižničar, pa čak i svojevrstan “zaštitni znak” cijele knjižnice. Po zvanju knjižnični tehničar, s radnim mjestom na posudbenom pultu Odjela za odrasle, upravo je Darko Jovičić često prva osoba na koju korisnici naiđu ulaskom u knjižnicu. A on svakoga od njih dočekuje sa širokim osmijehom i srdačnim pozdravom, kako bi se baš svaki posjetitelj knjižnice osjećao dobrodošlo. Lijepa riječ i strpljenje u ophođenju, želja da pomogne, preporuči knjigu, ljubazno porazgovara s korisnicima, obilježja su njegovog pristupa korisnicima, što članovi knjižnice prepoznaju i cijene.

Stotine knjiga svakoga dana prođu kroz Darkove ruke, bilo da ih korisnicima donosi s polica ili iz spremišta, bilo da ih sprema i slaže na police kad se vrate iz posudbe. Isto tako, deseci korisnika svakog radnog dana zaustavljaju se ispred njegovog pulta tražeći savjet oko odabira knjige, ili pomoć u snalaženju u knjižnici. Za svakoga od njih, knjižničar Darko – ili Darkić, kako ga rado od milja zovu ne samo njegovi kolege u knjižnici, već i mnogi korisnici –  naći će nekoliko minuta vremena, da se posveti svakom pojedincu, i odgovori na njegova pitanja, da ispuni što više čitateljskih želja.

Godine iskustva rada u knjižnici i upoznavanja različitih profila ljudi i korisnika, pomažu knjižničaru Darku prepoznati i procijeniti potrebe i interese čitatelja, zato su njegove preporuke naslova za čitanje iznimno tražene i cijenjene. Upravo zahvaljujući njegovoj ljubaznoj usluzi i srdačnom pristupu, brojni korisnici sa smiješkom odlaze iz knjižnice, uz osjećaj zadovoljstva, i rado se vraćaju ponovo.

Uz svoje redovne poslove u Odjelu za odrasle, Darko Jovičić nezamjenjiv je i kao pouzdani suradnik i član radnih timova u brojnim drugim aktivnostima i projektima koprivničke knjižnice. Svojim uzornim profesionalnim djelovanjem tijekom više od tri desetljeća rada u knjižnici znatno je pridonio  ukupnom pozitivnom imidžu i ugledu koprivničke knjižnice kojeg ona ima u javnosti, kao i u stručnoj zajednici te dao doprinos ostvarivanju svih uspješnih rezultata za koje je koprivnička knjižnica primila brojne domaće i strane nagrade – kao što su, primjerice, priznanja “Knjižnica godine u Hrvatskoj” za 2017. godinu i “Najbolja svjetska knjižnica prema izboru Londonskog sajma knjiga” iz 2022. godine.

Zadovoljstvo korisnika uslugama knjižnice u mnogome ovisi upravo o osobnom pristupu samih knjižničara prema njima, a stručan, odgovoran, pouzdan i predan te nadasve srdačan i ljudski odnos prema korisnicima kakvog njeguje Darko Jovičić, primjer je kakav taj odnos treba biti. Zato je priznanje stručnoga Društva zaista stiglo u prave ruke!

Skupština regionalnog Društva knjižničara okupila je u Čazmi više od 60 knjižničara iz svih vrsta knjižnica s područja tri županije – Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske koje pokriva ovo Društvo. Uz radni dio skupštine u kojem je održano nekoliko stručnih predavanja te predstavljen 25. broj stručnog časopisa “Svezak”, održan je i mini sajam knjiga “Knjižničari za Ukrajinu”. S obzirom da je u ratnoj agresiji Rusije na Ukrajinu stradalo već više od 600 knjižnica, članovi Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja željeli su putem ove akcije iskazati podršku i uputiti barem malu pomoć svojim ukrajinskim kolegama. Prisutni knjižničari darivali su knjige za humanitarnu prodaju i svojim dobrovoljnim prilozima prikupili 120 eura koji su uplaćeni Ukrajinskom društvu knjižničara, konkretno,  u svrhu pomoći upravo knjižničarima u Ukrajini – članovima Društva koji su pogođeni ratnim stradanjima.

Skip to content