Dalibor Grubačević skladatelj filma “Hotel Pula”

Zagrebačka premijera drame ‘Hotel Pula’ bit će održana 31. kolovoza 2023. u kinu Kaptol Boutique Cinema, a istoga će dana debitantski dugometražni igrani film redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Cetina Mlađenović krenuti u kinodistribuciju.

url: https://www.facebook.com/hotelpulafilm/

Svjetska premijera filma ‘Hotel Pula’ održana je na 70. Pulskom filmskom festivalu u rasprodanoj Areni pred više od 5500 tisuća gledatelja. Nakon Pule, i za preostale ovoljetne festivalske projekcije na Braču te u Motovunu i Sarajevu karte su danima unaprijed bile rasprodane.

“Nisam pobornik ustaljene teze da se kod nas radi malo filmova za publiku, da prevladavaju drame i art filmovi koji teško komuniciraju s gledateljem. Mi smo od početka imali jasnu viziju da želimo napraviti film koji će, bez obzira na temu i ‘žanr’, angažirati i dotaknuti gledatelja, navesti ga na razmišljanje i poslije odjavne špice. Cijelo vrijeme imao sam na umu da nije toliko bitno o čemu je priča koliko način na koji je ispričana. Rasprodane projekcije u Puli, Motovunu i Sarajevu baš kao i iskrene emotivne reakcije gledatelja nakon odgledanog filma pokazale su da smo itekako uspjeli u svom naumu”, kazao je redatelj Andrej Korovljev.

“Zanimljivo je i uzbudljivo pulski film pokazati publici diljem Hrvatske. Nadamo se da će film pobuditi emociju i pijetet u prepoznavanju tako univerzalnih tema kao što su ljubav i (ne)prihvaćanje”, najavila je producentica Dijana Cetina Mlađenović distribuciju filma po cijeloj Hrvatskoj.

Snimljen prema motivima romana “Pula” Vladimira Stojsavljevića, Hotel Pula je emotivna drama čija se priča događa 1995. u Puli. Tamo u Hotelu Pula već neko vrijeme živi 38-godišnji Mahir (Ermin Bravo), izbjeglica iz Bosne, čiji su dani jednolični i prazni, sve dok jedne tople ljetne noći prvi put ne ugleda Unu (Nika Grbelja), mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu za novi početak.

Glavne uloge u filmu imaju eminentni sarajevski glumac Ermin Bravo i debitantica Nika Grbelja, dok su u ostatku glumačke ekipe Petra B. Blašković, Nika Ivančić, Maja Izetbegović, Lav Novosel, Pavao Novak, Rok Juričić, Luka Juričić, Romina Vitasović Lučić, Antonio Scarpa, Zoran Đorđević i Tino Trkulja. Direktor fotografije filma je Stanko Herceg, scenarist Ivan Turković Krnjak, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Desanka Janković, majstorica maske Snježana Gorup, montažerka Ivana Fumić, dizajner zvuka Bojan Kondres, a skladatelj Dalibor Grubačević.

Redatelj Andrej Korovljev, nagrađivani autor dokumentarnih filmova te glazbenih i reklamnih spotova, veliki dio svojih djela posvetio je rodnom gradu Puli. Dokumentarni filmovi Una Storia Polesana o pulskim marginalcima, Godine hrđe o radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik i Tusta o Branku Črncu Tusti, preminulom frontmenu legendarne pulske punk-rock grupe KUD Idijoti, osvojili su brojne pohvale i publike i kritike. Hotel Pula je njegov prvi dugometražni igrani film.

Film je nastao u produkciji pulske produkcijske kuće Kinematograf te producentice Dijane Cetina Mlađenović, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Turističke zajednice grada Pule, Istarske županije i fonda RE-ACT.

Izvor:

https://www.culturenet.hr/hr/hotel-pula-andreja-korovljeva-od-31-kolovoza-u-kinima/197990

https://havc.hr/infocentar/novosti/hotel-pula-andreja-korovljeva-od-31-kolovoza-u-kinima#

Skip to content