Čovjek kopriva i jedan od najljepših filmova godine u koprivničkoj knjižnici

Allan Brown, tekstilni umjetnik i najveći svjetski stručnjak za tekstil od koprive stiže u Koprivnicu! Allan je začetnik pokreta potpunog prepuštanja procesu, učenja od prirode i iscjeljenja odnosa s modom i tekstilom, ali i naših suvremenih života. Allanova iznimna priča prikazana je u dokumentarnom filmu Dylana Howitta The Nettle Dress, koji je po čitateljima The Guardiana prozvan jednim od filmova godine. Film niže nevjerojatne hvalospjeve po cijelom svijetu, od aktivista, stručnjaka, filmskih velikana i medija. U filmu je prikazano sedam godina procesa, kada je Allan uz životni gubitak izradio haljinu od koprive za svoju kćerku.

Film će biti prikazan u subotu, 23.9. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica. Budući da film tek kreće u kinu distribuciju po Velikoj Britaniji, riječ je o jedinstvenoj prilici da ga pogledamo, a nakon filma i popričamo s Allanom. Razgovor će voditi i moderirati Ivana Biočina iz Instituta održive mode. Film će biti prikazan uz dobru volju Allana i redatelja filma, uz Allanovu želju da se film prikaže baš u gradu koprive. Film i razgovor s Allanom bit će na engleskom jeziku (film je bez titlova).

Allan će prije filma održati radionicu izrade tekstila od koprive za vodeće regionalne stručnjake održivog dizajna, umjetnike i entuzijaste (radionica je popunjena). Cijeli događaj odvija se u suradnji Instituta održive mode i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Bit Allanovog učenja jest da ne trebamo posjedovati zemlju, strojeve, pogone, biti stručnjak (Allan nema tekstilnu pozadinu), čak i u vrevi grada pronaći ćemo sve što trebamo, biljku označenu kao korov – koprivu. Važnost pristupa najbolje su uopćili hvalospjevi filma: ako ste se ikad pitali što bi Zemlja zatražila od mode, ovo je odgovor; zanat pretvoren u čaroliju, alkemija, meditacija o prirodi, ispunjeno ljubavlju, moderna bajka, njeguje dušu, inspirativno, čarobno.

Procesi i uvidi rada s koprivom mogu biti dio umjetničke prakse, stvaranja, rada, poslovanja, meditativno iskustvo, povezivanje s prirodom ili dio procesa iscjeljenja, usporavanja i uspostavljanja održivog ritma života.

Fotografije: Dylan Howitt i Marc Caroll

Linkovi: Film https://www.nettledress.org/

https://www.instagram.com/nettledressfilm/

https://www.imdb.com/title/tt27374831/

Allan Brown https://www.instagram.com/hedgerow.couture/

http://www.nettlesfortextiles.org.uk/wp/

Izvor: Čovjek kopriva i jedan od najljepših filmova godine u koprivničkoj knjižnici – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content