Ciklus autora: Lars von Trier – 2. dio

Nakon prvog dijela retrospektive osebujnog filmskog autora, vizionara i ključnog inicijatora umjetničkog pokreta Dogma 95 – Larsa von Triera, u kojem  su prikazani naslovi Dogville, Lomeći valove, Europa, Plesačica, Idioti i Melankolija, kao što je i najavljeno, slijedi nam drugi dio retrospektive ovog danskog redatelja, scenarista, producenta, montažera i snimatelja koji je svoje prve kratke filmove počeo snimati već s jedanaest godina.

U drugom dijelu retrospektive prikazat će se filmovi Nimfomanka 1, Nimfomanka 2 te Kuća koju je sagradio Jack.

Ulaz je besplatan zahvaljujući sufinanciranju Hrvatskog audiovizualnog centra i Koprivničko-križevačke županije, a ulaznice možete rezervirati na broj 621-653 u radno vrijeme blagajne kina Velebit.

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Nimfomanka 1

6. studenog u 20:00 sati
IZVORNO IME: Nymphomaniac: Vol. I
SCENARIJ: Lars von Trier
ŽANR: drama
ULOGE: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman, Sophie Kennedy Clark
TRAJANJE FILMA: 148 minuta
GODINA: 2013
DRŽAVA: Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, UK, Švedska, SAD

Sredovječni profesor Seligman osamljen je, tih i povučen čovjek koji živi u trošnom stanu ispucalih, potamnjelih i vlažnih zidova, u nekadašnjoj industrijskoj četvrti čijim eksterijerima dominira gusta mreža zidova od crvene opeke. Jedne zimske večeri, dok upravo počinje padati snijeg, Seligman na ulici blizu zgrade u kojoj živi pronađe pretučenu i teže ozlijeđenu Joe. Ona je žena ranih srednjih godina koja iz nekih razloga ne želi da Seligman pozove ni hitnu pomoć ni policiju, već da ju privremeno smjesti u svoj stan. A kad se nađe utopljena u krevetu sa šalicom kakaoa u ruci, Joe će profesoru koji baš i ne poznaje stvaran život, ili barem ne onaj kakvim žive Joe i ljudi slični njoj, početi pripovijedati o svom životu. Ona je još kao adolescentica, dok su se u njoj budili nejasni osjećaji seksualnosti, shvatila da nije kao ostale djevojčice, da ju seks zanima više i dalje od njezinih vršnjakinja. Nakon što je s 15 godina čvrsto odlučila izgubiti nevinost, Joe je kako joj se činilo ponižavajući čin obavila s mladim i naočitim Jerômeom. Iako ju je njegova grubost nagnala na brzoplet zaključak da više nikad neće voditi ljubav, u tome ju je razuvjerilo poznanstvo s vršnjakinjom B, u paru s kojom je počela intenzivno za isključivo jednokratni seks zavoditi muškarce, bez ikakvih osjećaja i bez obzira na njihove dobi i izglede. Kad se B uskoro promijenila zbog osjećaja prema jednom partneru, te kad je prijateljici otkrila da je ljubav tajni čarobni sastojak spolnog odnosa, Joe je nastavila dalje sama.

Nimfomanka 2

7. studenog u 20:00 sati
IZVORNO IME: Nymphomaniac: Vol. II
SCENARIJ: Lars von Trier
ŽANR: drama
ULOGE: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Willem Dafoe
TRAJANJE FILMA: 178 minuta
GODINA: 2013
DRŽAVA: Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, UK, Švedska, SAD

Nastavljajući svoju priču profesoru Seligmanu, Joe mu pripovijeda o razdoblju kad se nakon vjenčanja i rođenja sinčića Marcela, koji je ime dobio po bogu rata Marsu, ona u braku s Jerômeom počela osjećati sve izgubljenijom. A onda je jednog dana doživjela začudnu umjetničko-raligijsku viziju sličnu jedinstvenom umno-metafizičkom seksualnom iskustvu kroz koje je prošla još kao djevojčica. No dok je u djetinjstvu mogla osjetiti da će njezina životna misija biti istraživanje vlastite seksualnosti i njezinih granica, ovaj put je užasnuto shvatila da je odjednom izgubila svaku želju za spolnošću. Iako joj je Jerôme bio spreman pomoći, Joe se postupno počela udaljavati od njega, a nije pomoglo ni kad se prema njegovom savjetu pokušala upustiti u odnos s osobama druge boje kože koje ne razumiju engleski jezik, pogrešno vjerujući da bi ju seks bez verbalne komunikacije mogao trgnuti. Kako je njena želja za ponovnim doživljavanjem vrhunaca postajala sve veća, Joe je odlučila krenuti na ´terapiju´ ponižavanjem, batinanjima i sadističkim mučenjem koju je u neobičnim noćnim terminima provodio ekscentrični K. No time je neizbježno počela zapostavljati i sve češće samog ostavljati sina, zbog čega je Jerôme naposljetku odveo dijete i kako se činilo zauvijek otišao iz njezina života. Nakon što je zbog neobuzdanog i nemoralnog života dobila otkaz na poslu, Joe je nabasala na markantnog L-a, šefa skupine utjerivača dugova koji joj je predložio da radi za njega, a da u poslu primjenjuje sadističke metode kojima ju je podučio K.

Kuća koju je sagradio Jack

8. studenog u 20:00 sati
IZVORNO IME: The House That Jack Built
SCENARIJ: Lars von Trier
ŽANR: krimi-drama, horor
ULOGE: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl, Riley Keough, Jeremy Davies
TRAJANJE FILMA: 152 minute
GODINA: 2018
DRŽAVA: Danska, Francuska, Švedska, Njemačka, Belgija, Tunis

Sredovječni Jack nerealizirani je arhitekt i realizirani serijski ubojica koji tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem SAD-a na različite načine ubija svoje žrtve. Isprva su to većinom usamljene žene, ali kasnije i muškarci, a Jack ih usmrćuje kroz različite rituale. Primjerice, mladu majku i njezinu dvojicu malih sinova, koje zavara glumeći romantičnu zainteresiranost za majku, ubije u svojevrsnoj parafrazi lova nakon insceniranog piknika. Jack pritom sa svakim novim ubojstvom usavršava metode svog rada i vjeruje da se približava onome što smatra umjetnošću. On uistinu vjeruje da je artist koji stvara sve ljepša i savršenija umjetnička djela, i koji od svog imaginarnog sugovornika Vergea očekuje da u njegovim ubojstvima tu umjetnost i prepozna. Dok Vergeu pripovijeda o posljednjih 12 godina svog života, koliko je prošlo od njegova prvog ubojstva žene kojoj se pokvario automobil, postaje jasno da je Jack psihopat bez imalo empatije i sućuti. Štoviše, on novinama šalje fotografije leševa, potom te fotografije izrezuje i prema licima žrtava vježba makar grimase kao nekakve osmijehe, da bi se budućim žrtvama činio malo simpatičnijim i ljudskijim.

Skip to content