Bojan Stojčić BUJRUM, BUJRUM, BUJRUM, BUJRUM!

• otvorenje: subota 7.5. / 20 sati

• AK galerija, Kampus, Koprivnica

• izložba je otvorena do subote 28.5.

• radno vrijeme: pon i pet / 17-19 / ut, sri, čet, sub / 10-12 (grupe i po dogovoru)

U subotu 7.5.2022. u 20 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Bojana Stojčića “BUJRUM, BUJRUM, BUJRUM, BUJRUM!”. Izložba obuhvaća tri rada: prostornu instalaciju i fotodokumentaciju akcije “Panormos”, prostornu instalaciju/fotografiju “Shipwreck schedule” i fotografije iz višegodišnje akcije “Nijedan trag ne obećava put”. “Panormos” i “Shipwreck schedule” nastajali su u sklopu dvomjesečne istraživačke rezidencije u Palermu 2021. godine i ovo je prvi puta da ih se predstavlja javnosti , dok je “Nijedan trag ne obećava put” rad koji kontinuirano nastaje od 2013. godine no na izložbi u AK galeriji postavljen je u nove suodnose i nudi nova čitanja.

iz teksta Tanje Špoljar: “Bojan Stojčić jedno je od najzanimljivijih imena bosanskohercegovačke umjetničke scene koja je itekako uronjena u kritičke, angažirane prakse i bavljenje identitetom, komentiranje društvene realnosti, ali i otvaranje različitih pitanja vezanih uz prostor u tranziciji. No Stojčić ne svodi svoju umjetnost na puki društveni angažman radi angažmana, već progovara iz vrlo intimne subjektivizirane pozicije o temama važnim za kolektiv – traumi, jeziku, pripadanju – uz humor i ironiju, pozivajući pojedinca/promatrača na refleksiju i na vlastitost iskustva. Koristeći vlastito tijelo u suodnosu s otuđenim javnim prostorom koji traži poštivanje pravila, proizvodi pomak u percepciji svijeta uz poziv na komunikaciju, osobni doživljaj,  prepoznavanje i osvještavanje momenta, kako vremenskog tako i prostornog, no uvijek uz svijest o klasnoj, društvenoj, političkoj poziciji, uronjenosti ili izmještenosti iz konteksta, pogledu izvana ili iznutra. Formom, njegovi su radovi često diskretne intervencije u svakodnevicu, akcije ili performansi u javnom prostoru, dokumentirani videom ili fotografijom te naknadno prikazani u galerijskom prostoru. (…)  Autor dakle, promišlja o kontekstima, tranziciji, geopolitičkim i intimnim aspektima situacija, a da pritom nikad ne nudi gotova rješenja, ne objašnjava, ne poučava, već otvara prostor za komunikaciju i osobna čitanja. Svoje radove vrlo često izvodi kroz više godina, nadograđuje ih, napušta pa im se vraća, baš kao da je riječ o živim organizmima koji su podložni stalnoj transformaciji i koji se razvijaju samostalno čistim protokom vremena.”

 O autoru: Bojan Stojčić (r. 1988) je jedan od najsnažnijih glasova recentne umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Magistrirao je na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu, te svoju umjetničku praksu započeo kao kreativni suradnik Anura Hadžiomerspahića u Ideologija kreativnom timu. Centralno za njegov izražaj su jednostavne intervencije u svakodnevnicu, kojima Stojčić naglašava trenutnost, poetiku, tragove te političnost svojih subjekata. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi. Grupne izložbe (izbor): Kai Art Center / Tallinn, Estonija (2022), La Cité internationale des arts / Pariz, Francuska (2021.) Museum of Now / Berlin, Njemačka (2020.), Dunavski Dijalozi / Novi Sad, Srbija (2019.), MMSU / Rijeka, Hrvatska (2019.), Good Children Gallery / New Orleans, SAD (2016.). Solo izložbe (izbor): Pickle Bar Slavs & Tatars / Berlin, Njemačka (2021.), Umjetnička galerija BiH / Sarajevo, BiH (2020.), Gallerie Showcase / Grenoble, Francuska (2019.), Collegium Artisticum / Sarajevo, BiH (2014.)

Realizaciju izložbe i predavanja sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content