Bibliobusna služba pokrenula novi program “U obitelji čitatelji svi”

Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ ove je godine pokrenula novi program „U obitelji čitatelji svi“ koji se ostvaruje kompletom raznovrsnih knjiga za različite uzraste, društvenih igara i kreativnih aktivnosti, dostupnim za posudbu u bibliobusu. Kompletom se cijeloj obitelji pruža prilika za zajedničko čitanje, druženje i zabavu. Nabava građe za komplete i provođenje programa sufinancirani su od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Koprivničko-križevačke županije.

Osnovni poticaj za pokretanje ovakve vrste programa jest činjenica da se u mnogim istraživanjima i smjernicama vezanima uz čitanje navodi kako je glasno čitanje temelj za razvijanje čitateljskih vještina koje dijete treba steći kako bi tijekom kasnijih faza odrastanja i obrazovanja postalo funkcionalan i uspješan dionik društva. Roditelji, ali i šira obitelj djeteta imaju ključnu ulogu u postavljanju upravo tih čitateljskih temelja kroz glasno čitanje, a uz to imaju priliku kvalitetno provoditi zajedničko vrijeme sa svojom djecom i biti im čitateljski uzori.

U područjima koja obilazi bibliobus djeca često nemaju nijednu vlastitu slikovnicu ili knjigu kod kuće, a roditelji radi prirode djelatnosti kojima se bave i načina života nerijetko nemaju dovoljno vremena za čitanje, a niti za provođenje s vlastitom djecom. Bibliobusna služba ovakvim kompletima želi pružiti priliku obiteljima da zajedničkim čitanjem, igranjem društvenih igara i kreativnim aktivnostima kvalitetno i uz zabavu provode što više vremena zajedno. Građa u kompletima primjerena je za djecu od predškolske dobi pa sve do 99 godina, a odnedavno je dostupna za besplatnu posudbu u bibliobusu!

Skip to content