Atmosferična glazbena priča na novom albumu Anne Moor “plavi avioni”

Kantautorica Anna Moor objavila je prvi studijski album “plavi avioni” na kojem kroz melankoličan i sanjiv electropop glazbeni izričaj donosi atmosferičnu glazbenu priču u 11 pjesama. Na albumu se nalaze i singlovi “Svjetovi”, “Genovia”, “Blizu vode”, “Život kao rijeka” i “Valovi love” kojima je Anna Moor u posljednjih nekoliko godina ostvarila prepoznatljivost na regionalnoj glazbenoj sceni i u radijskom eteru.

‘Prisjećajući se procesa nastajanja pjesama – od Svjetova, koje sam prve napisala pa sve do snimanja, zatim dovršavanja albuma, osjećam da se spontano dogodio osvrt na svijet oko mene, ali ne nužno i uvijek kroz tekstove, već kroz prepoznatljivu atmosferu koja prožima album, donoseći zvukove, ali i palete boja. Samom činjenicom da se nisam ograničavala na vrijeme stvaranja (glazba je nastajala u periodu od 6 godina), album prati moja putovanja, promjene, kao i mnoštvo uhvaćenih spontanih trenutaka u kojima je izražavanje kroz glazbu bilo jednostavniji izbor od direktnog suočavanja sa stvarnošću. Motiv “plavih aviona” koje pratim na oblačnome nebu, uz obećanje da ovoga puta ostajem doma, obilježili su posljednju fazu mojega stvaranja koja je pratila povratak kući nakon dugogodišnjih putovanja, sakupljanja dragocjenosti po svijetu koje su mi poslužile da, nakon svega, izgradim dom na jednome mjestu. Avion se sada nalazi duboko na dnu mora, u plavetnilu, u refleksiji, kao riznica i mali trofej.”, kaže Anna Moor.

Na albumu su radila četiri producenta – Marin Hraščanec, Luka Vidović, Anja Papa i Teo Golub, a Anna Moor ugostila je i brojne glazbenike: pocket palma (synth, programiranje, prateći vokali), Ivan Vidović (gitara), indijski klavijaturist Arunawa Shonai ChaterjeeHelena Hraščanec,  Rajnard Hraščanec i Melani Krog (prateći vokali), Hrvoje Štefanić (trombon), Ivan Grobenski (električna gitara i bas gitara), Tomislav Golubić (programiranje ritma), Nikola Milosavljević (električna gitara), Jerko Jurin (bubnjevi), Zvonimir Bajević (truba), Janko Novoselić (bubnjevi ), Lana Janjanin (klavir), Konrad Mulvaj (programiranje ritma), Marin Hraščanec

(klavijature, klavir, programiranje, produkcija) i Teo Golub (synth, programiranje ritma, prateći vokali, produkcija). Za grafičko oblikovanje omota albuma zaslužni su Dinko Šimac i Dejan Halusek, a izdavač je Intek Music.

Album ‘plavi avioni’ možete slušati na svim glazbenim streaming servisima – LINK.

Uz izlazak albuma objavljen je i kratki animirani 3D film u kojem je stvoren cijeli novi svijet inspiriran  glazbom Anne Moor, dok je soundtrack za taj film oblikovao i aranžirao britanski filmski kompozitor Joshua Urben. ‘Motivi i slike sa albuma “plavi avioni” često su alegorični, emotivni i nadrealni. Zamisliti glazbeni spot koji bi ih nastojao vjerno prikazati bio je izazovan zadatak. Zato je softver za kreiranje video-igara Unreal Engine savršeno poslužio budući da rad u njemu ne ograničavaju nikakve fizičke prepreke, već je, uz dovoljno vremena i mašte, moguće stvoriti bilo što. Od izgleda svijeta, 3D lika Anne Moor, divovskog kita, kišne oluje, do pokreta kamere i svakog najmanjeg detalja – sve je izrežirano kako bi predstavilo i najavilo novi album.’ – rekao je redatelj filma Dinko Šimac.

Skip to content