Ambasadori čitanja 2023 – Saša Kresojević preporučuje

Ambasadori čitanja – Oni su obični ljudi, baš poput vas, idu u školu, bave se sportom, rade, posvećeni su obitelji, imaju hobije, nemaju puno vremena… Međusobno se razlikuju, no jedno ih povezuje: oni čitaju i čitanje im je važno!

Ako je izum tiska jedan od najvažnijih izuma u povijesti čovječanstva, onda je čitanje zasigurno jedna od najvažnijih i najkompleksnijih ljudskih vještina. Omogućuje nam da rastemo, osobno i profesionalno, omogućuje nam da putujemo kroz prostor i vrijeme, doživimo nevjerojatno, osjetimo nezamislivo. Čitatelji imaju tisuće različitih razloga za čitanje i svaki je duboko intiman i jednako vrijedan.

Prije dvije godine predstavili smo prve ambasadore čitanja Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, naše drage korisnike i suradnike, a sada predstavljamo nove! Osim što su pristali podijeliti s vama svoje čitateljske priče, pripremili su za vas i preporuke knjiga. Pročitajte ih, možda otkrijete da su vam neki ljudi sličniji nego što mislite, barem u čitateljskom smislu!

Sve o ambasadorima čitanja možete pronaći ovdje: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/ambasadori-citanja-2023/

Saša Kresojević, ambasador čitanja Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, u svoje slobodno vrijeme čita, premda manje nego bi želio, tu i tamo zaigra neku (uglavnom stariju) igru na kompjutoru, onda igre na ploči s obitelji ili prijateljima, pa u zadnje vrijeme pub kvizovi – nešto igra, nešto i vodi… I da, strastveni je igrač RPG-ova tipa D&D, old school papir i olovka – iako i za to ima sve manje vremena… A tu je i lingvistika – nešto pročita, tu i tamo ode na koju konferenciju, s vremena na vrijeme napiše koji članak. A kad smo kod članaka, piše tjednu kolumnu u Glasu. E, i još gleda Star Trek s kćeri..”

Saša o čitanju kaže: …pustolovina” – Saša Kresojević – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Saša preporučuje:

Never let me go / Kazuo Ishiguro

Kathy, Tommy i Ruth žive u vremenu i društvu sličnom našem, ali u ipak sasvim drugačijem svijetu. Djetinjstvo provode u Hailshamu, naizgled idiličnom engleskom internatu. Nakon završetka školovanja željni su istražiti svijet. Ali njihovi snovi o slobodi ubrzo nestanu kada se suoče s činjenicom da su tek obični klonovi uzgojeni u svrhu doniranja organa.

Suočeni s bliskom smrću, njih troje u kratkom vremenu proživljavaju snažne emocije spoznajući da će im želje ostati neispunjene zbog stvarne svrhe njihova postojanja.

Kiklop / Ranko Marinković

Marinkovićev Kiklop zasigurno je jedan od najsloženijih romana hrvatske književnosti. Riječ je, zapravo, o modernome centonu koji sadržava više podžanrova i mini priča, a za svaku od njih pisac je uspio pronaći odgovarajuće retoričko ruho. S jednestrane to je bespoštedna analiza moralne i inteletualne krize, pravog bankrota humanističkih ideala u osvit inferna Drugoga svjetskog rata, slika poživinčenog vremena u kojemu čovječanstvo gubi moralni kompas. Istodobno, te realne situacije iz konkretne sredine projiciraju ne alegorijsko-simbolički plan, a u njemu dominiraju mitološke slike, parafraze i parodije homerskih situacija. Tako se Marinković pridružuje modernim romansijerima sklonima poetici mitologiziranja i stvaranju mitološkog romana kaoposebnog žanra.

Metafore koje život znače / George Lakoff, Mark Johnson

Ova knjiga posvijestila nam je da metafora nije tek jezično, kamoli tek pjesničko sredstvo, nego umna osnova koja ustrojava naš pojmovni sustav, omogućuje razumijevanje iskustva. Metafora je ono prema čemu se u životu ravnamo, pomoću čega se u životu i svijetu snalazimo, pomoću čega život i svijet razumijevamo i spoznajemo, oblikujemo svoje istine. Metafore koje život znače jezikoslovni su klasik s izvanrednim utjecajem na lingvistiku, filozofiju, kognitivnu znanost, književnu teoriju, psihologiju, pravnu i političku znanost. Ovo drugo izdanje proviđeno je pogovorom s osvrtom pisaca na odjek koji je njihova knjiga imala i dalekosežan razvoj mišljenja o metafori u dvama desetljećima po objavi.

Dječja posla : pjesme za djecu / Sonja Delimar

Zbirka pjesama za djecu kojima autorica želi prenijeti poruku o važnosti povjerenja, bliskosti, ali i poruku da se životne nedaće mogu nadvladati kreativnošću i humorom.

Osmica / Katherine Neville

Južna Francuska, godina 1790. Duboko u zidovima i u podu samostana zakopane su figure i ploča jednoga šaha, nekoć u vlasništvu Karla Velikog. Francuska je u vrtlogu Revolucije i opatice bježe iz samostana odnoseći dijelove šahovske garniture na sve strane. Jer – onaj tko je posjeduje mogao bi odigrati opasnu igru – igru neograničene moći!

Izvor: Ambasadori čitanja 2023. – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content