Ambasadori čitanja 2023 – Erik Žeželj preporučuje

Ambasadori čitanja – Oni su obični ljudi, baš poput vas, idu u školu, bave se sportom, rade, posvećeni su obitelji, imaju hobije, nemaju puno vremena… Međusobno se razlikuju, no jedno ih povezuje: oni čitaju i čitanje im je važno!

Ako je izum tiska jedan od najvažnijih izuma u povijesti čovječanstva, onda je čitanje zasigurno jedna od najvažnijih i najkompleksnijih ljudskih vještina. Omogućuje nam da rastemo, osobno i profesionalno, omogućuje nam da putujemo kroz prostor i vrijeme, doživimo nevjerojatno, osjetimo nezamislivo. Čitatelji imaju tisuće različitih razloga za čitanje i svaki je duboko intiman i jednako vrijedan.

Prije dvije godine predstavili smo prve ambasadore čitanja Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, naše drage korisnike i suradnike, a sada predstavljamo nove! Osim što su pristali podijeliti s vama svoje čitateljske priče, pripremili su za vas i preporuke knjiga. Pročitajte ih, možda otkrijete da su vam neki ljudi sličniji nego što mislite, barem u čitateljskom smislu!

Sve o ambasadorima čitanja možete pronaći ovdje: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/ambasadori-citanja-2023/

Erik Žeželj, ambasador čitanja Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, u svoje slobodno vrijeme trenira košarku i igra nogomet vani s prijateljima. Voli slagati LEGO kockice, gledati televiziju i ići s roditeljima na izlete. Voli slušati glazbu, najdraži su mi rock i pop iz 80-ih.

Erik o čitanju kaže: Volim čitati jer mi skraćuje vrijeme, jer su mi knjige zabavne i poučne. Volim avanturističke romane jer onda maštam kako bi meni bilo da sam tamo. Kad čitam, mogu zamisliti sliku onako kako ja hoću. Čitanje me opušta i veseli.” – Erik Žeželj – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Erikove preporuke knjiga pročitajte u nastavku:

Timi Promašaj / [autor i ilustrator] Stephan Pastis

Moje ime je Promašaj.
Timi Promašaj.
Ja sam osnivač, predsjednik i izvršni direktor detektivske agencije koju sam nazvao prema sebi: Promašaj d.o.o.
Promašaj d.o.o. najbolje je detektivska agencija u gradu, možda i u općini.
Možda i u državi.
Knjiga koju držite u rukama povijeni je zapis o mom detektivskom životu.
Činjenice u njoj strogo su povjerene.
Svi crteži u njoj moji su radovi.
Htio sam da ilustracije naravi moj poslovni partner, ali nisu valjale.

Gregov dnevnik / Jeff Kinney

Gregov dnevnik – Kronike Grega Heffleyja jedna je od najsmješnijih i najduhovitijih knjiga za mlade čitače koja je ubrzo nakon objavljivanja postala velika uspješnica.

Prije svega, da nešto raščistimo: ovo su KRONIKE, a ne dnevnik. Znam što piše na koricama, ali kad mi je mama išla ovo kupiti, IZRIČITO sam joj rekao da mi ne kupi nešto na čemu piše “dnevnik”. Super! Baš mi treba da me neka budala ulovi kako hodam s time i stekne pogrešan dojam.

I još nešto želim raščistiti, a to je da je to bila MAMINA ideja, a ne moja. Ali luda je ako misli da ću ja tu zapisivati svoje “osjećaje” i takve stvari. Zato ne očekujte da ću stalno pisati “Dragi dnevniče” ovo, “Dragi dnevniče” ono.

Sreća naša da Greg Heffley, junak ovih poprilično komičnih kronika, rijetko ispunjava sve što kaže. Jer biti klinac ponekad može biti prava gnjavaža. A nitko to ne zna bolje od Grega koji će se naći protiv svoje volje bačen u školsko okružje gdje su neuhranjena slabašna stvorenja primorana dijeliti hodnike s visokim i opakim klincima koji se već briju.

Kako će se Greg snaći provjerite u knjizi Gregov dnevnik – Kronike Grega Heffleyja, uz originalne ilustracije autora, Jeffa Kinneyja.

Zmaj ispod Staroga grada / Krunoslav Mikulan

Krunoslav Mikulan u svojoj prvoj knjizi namijenjenoj djeci, donosi legendu svojega kraja o zmaju. On spava ispod Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, ali je tako velik da mu je ispod dvorca srce, glava ispod crkve, a rep kod željezničke postaje. Legende su zahvalan materijal za rasplamsavanje dječje mašte, pa tako uz ovu i neke druge legende međimurskoga kraja postaju pokretač uzbudljivih događaja i pustolovina u romanu.

Škola u opasnosti / Krunoslav Mikulan

U novom nam romanu i nastavku priče ˝Zmaj ispod Staroga grada˝, Krunoslav Mikulan otkriva kako se izlegao mali zmaj, a poznsti junaci sada postaju Zmajeva družina.

Pet prijatelja / Enid Blyton

Pet prijatelja je serija romana za djecu, britanske spisateljice Enid Blyton. Prvi roman pod nazivom Pet prijatelja na otoku s blagom objavljen je 1942.

Radnja romana prati četvero djece – Julian, Dick, Anne i Georgina (George) – i njihovog psa Timmyja. Blyton je kreirala još nekoliko sličnih grupica za svoje detektivske priče, ali Pet prijatelja su se izdvojili kao najpopularniji.

Blyton je namjeravala da napiše samo 6 do 8 knjiga u serijalu, ali zbog velike prodaje i izuzetnog komercijalnog uspjeha napisala je 21 roman.

Izvor: Ambasadori čitanja 2023. – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content