7. Dani Muzeja grada Koprivnice

Muzej grada Koprivnice svoje poslanje pokrenuo je u studenome 1945. godine zbog čega muzealci već 7. puta pripremaju bogat program u sklopu svojih (tjedan) dana kada će se realizirati sedam aktivnosti.

Program započinje već 3. studenoga u 19,00 sati ususret Danu Grada Koprivnice otvorenjem izložbe „Krešimir Tadić i Koprivnica“ kustosice Draženke Jalšić Ernečić. Krešimir Tadić fotografskom kampanjom iz 1983. godine upravo je u Koprivnici postavio metodologiju snimanja zatečenog stanja graditeljske i umjetničke baštine. Sačuva­ne fotografije važan su vizualni materijal u istraživanju urbanizma i kopriv­ničke graditeljske baštine.

Za 6. studenoga od 13,45 sati kustosica Marija Mesarić će u Osnovnoj školi Podolice zakazala je radionicu „Vezak vezla“ koju provodi u suradnji s Grupom vezilja Osnovne škole Podolice i Klubom umirovljenika Volonter penzioner u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Radionica je doprinos očuvanju umijeća vezenja/našivanja podravskog veza koje su generacijama prenosile u našim obiteljima s ciljem njegova očuvanja.

Dan kasnije, 7. studenoga od 14,00 sati Grad Koprivnica u koprivničkom „Enteru“ organizira svečanost obilježavanja 80. godišnjice prvog oslobođenja grada Koprivnice na kojem će Dražen Ernečić biti moderator i predavač o Podravskoj Republici (7.11.1943.-9.2.1944.), uz koga će izlaganje dati i prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a predstavit će se i učenički film o Podravskoj Republici.

Tradicionalno, u ovo vrijeme predstavlja se i najnovije izdanje Podravskog zbornika – br. 49/2023 koji je posvećen nedavno preminulom akademiku Dragutinu Feletaru i 20. obljetnici smrti Božene Loborec; a uz njega i novi zbornik radova „Romi u Podravini i njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu“, što je zakazano za 9. studenoga od 16,00 sati u Galeriji Mijo Kovačić. Publikacije će predstaviti urednici dr. sc. Robert Čimin sa suradnicima i autorima.

Osim domaćih prostora, Muzej će ove godine provoditi programe i izvan Koprivnice. Tako će se 10. studenoga u 18,00 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvoriti skupna izložba “Igra” (kustosice: Helena Kušenić, Maša Zamljačanec, Vesna Peršić Kovač), a koja će sredinom prosinca preseliti u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama.

Za kraj, na samo Martinje 11. studenoga od 16,00 sati u sklopu sajma knjiga „Interliber“ na Zagrebačkom velesajmu – paviljon br. 6 u sklopu „Muzejskog popodneva“ u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra dr. sc. Robert Čimin sa suradnicima će predstaviti novi dio stalnog postava Muzeja grada Koprivnice i kataloga “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj”, turističku brošuru “Plemenka” i najnoviji “Podravski zbornik 49/2023”.

Program bogat kao i uvijek, svatko će za sebe pronaći nešto njemu zanimljivo: izložbe, knjige, radionice i predavanja.

Izvor: 7. Dani Muzeja grada Koprivnice – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content